Megkezdték a Sió-zsilip zárását – a Balaton vízállása 131 centiméter (frissítés: OVF)

Megkezdték a Sió-zsilip elzárását a vizugy.hu-n látható adatok szerint. A Balaton átlagos vízállása kedd óta egy centimétert csökkent, a szerda reggeli mérések szerint 131 centiméter. Heteken át maximális sebességgel engedték le a Balaton vizét a Sióba, ami másodpercenként 60 köbmétert jelentett. Szerda reggeltől ezt 58 köbméterre csökkentették.

A hirbalaton.hu információi szerint a Sió-mentén több száz hektárnyi terület áll víz alatt, nehezítve a mezőgazdasági munkákat, de nem a Sió kiöntése, hanem a Sió magas vízszintje miatti átszivárgás, vagyis a belvíz okoz gondokat. (Itt továbbra is harmadfokú a belvízvédelmi készültség.) A Sió-zsilip zárását vélhetően azért kezdték meg a vízügyi szakemberek a továbbra is magasnak számító (a szabályozási vízszintmaximumot 11 centiméterrel még mindig meghaladó) vízállás ellenére, mert azt csak fokozatosan, több hét alatt lehet elzárni, hogy a Sió-csatorna medre ne károsodjon.

A tó vízszintjének magasan tartása is nyilvánvaló cél, hiszen a nyári melegben egy-másfél centiméternyi apadást okozhat naponta a párolgási veszteség, miközben kevesebb csapadékra lehet számítani.

A dél-nyugat balatoni, legmélyebben fekvő part menti települések továbbra is reménykedhetnek abban, hogy nem lesz viharos északi szél a következő hetekben, és hogy jut forrás a jövőben a megemelt vízszintnél is megfelelő partvédelem biztosítására.

ÚJ: Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a hirbalaton.hu-nak elmondta, a Balaton vízállása azért magas hetek óta, mert februárban és márciusban annyi csapadék hullott a térségben, ami az elmúlt közel száz év (amióta mérési adatok léteznek) harmadik legnagyobb mennyisége.

A zsilipet a tervek szerint folyamtosan zárják a Sió medrének védelme érdekében, naponta 2-2,5 köbméterrel csökkentve a másodpercenként leengedett vizet. Így április 22-ére fog felére csökkenni a vízeresztés mennyisége az eddigi intenzitáshoz (60 köbméter/sec) képest, amikor az előzetes becslések szerint 128 centiméter lesz a tó átlagos vízállása a siófoki vízmércéhez viszonyítva.  A zsilip elzárásának megkezdését a Sió-menti belvíz, valamint az is indokolja, hogy két napja a melegedés és a szél hatására megnőtt a párolgás, így a Balatonba már kevesebb víz érkezik, mint amennyi távozik- mondta a szóvivő.