Megkezdődtek az őszi érettségik Siófokon (sonline.hu)

Somogy megye kilenc oktatási intézményében 325 diák vizsgázik ezekben a napokban. A többségük középszintű érettségit tesz, egyre több fiatal él azzal a lehetőséggel, hogy tizenegyedik osztályosként előrehozott vizsgát tegyen.

Hétfőn kezdődtek meg az őszi érettségik iskolánkban, 54 diák tesz javító, előrehozott, emelt és kiegészítő vizsgát

– mondta el a sonline.hu-nak Kispéter Sándor, a Siófoki Szakképzési Centrum, Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola igazgatója. Hozzátette: ugyan nincs higiéniai előírás, de az osztálytermek előtt kézfertőtlenítőket helyeztek ki, valamint egy helyiségben tíz főnél több tanuló nem tartózkodhat. Megjegyezte: azt tapasztalják, hogy évek óta egyre több fiatal tesz előrehozott érettségit.

Hétfőn kezdtünk a magyarral és jövő hét kedden zárulnak nálunk az őszi érettségik

– mondta el Cseh Tamás Attila, a Kaposvári Szakképzési Centrum Ady Endre Technikum és Gimnáziumának igazgatója. Hozzátette: ugyanazokat a járványügyi szabályokat alkalmazzák, mint a tavaszi vizsgaidőszakban. Megjegyezte: a középszintű érettségi tekintetében a legtöbben idegen nyelvből és informatikából tesznek vizsgát a tanulók.

2021. szeptember 6-ig lehet jelentkezni az október-novemberi érettségi vizsgákra. Az Oktatási Hivatal adatai szerint a 2021/2022-es tanév őszi vizsgaidőszakában Somogy megyében 9 telephelyen 325 fiatal tesz érettségi vizsgát, összesen 220 középszintű és 130 emelt szintű vizsgára jelentkeztek. Az írásbeli vizsgákat október 15. és október 28., az emelt szintű szóbeliket november 11. és 15., a középszintű szóbeliket pedig november 22. és 26. között tartják. Az őszi érettségi vizsgaidőszakban rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító, valamint előrehozott vizsgára is lehetett jelentkezni. Idén országszerte ősszel 193 intézményben 17 399-en érettségiznek, a lebonyolításban 242 érettségi vizsgabizottság működik közre. Az előrehozott (42,1 százalék) és a szintemelő (25,9 százalék) vizsgák aránya a legnagyobb, ezeket követik a javító (14,2 százalék), az ismétlő (7,6 százalék), a rendes (6,8 százalék) és a kiegészítő (3,1 százalék), valamint a pótló vizsgák (0,3 százalék).