Megkezdődött a vitorlás versenyrendszer felülvizsgálata – érintett a Balaton (hunsail.hu)

Megkezdte működését a koronavírus miatti veszélyhelyzettel kapcsolatos teendők kezelésére és koordinálására létrehozott munkacsoport a Magyar Vitorlás Szövetségben. Az alakuló ülésen meghatározták a három főtémakört mellyel a munkacsoportnak foglalkoznia szükséges.  Vizsgálják a szezon indulásának elhalasztása miatt szükségessé váló szabálymódosításokat, a veszélyhelyzet miatt kialakuló károk enyhítésének lehetőségeit, valamint a sportág működésének fenntartását biztosító alternatív megoldásokat.

A munkacsoport alakuló ülésén a versenybíró, a nagyhajós, a versenysport és a versenyrendező bizottságok elnökei mellett a támogatott ifjúsági osztályok képviselője, valamint a szövetség főtitkára és versenysport koordinátora vett részt – olvasható a Magyar Vitorlás Szövetség honlapjára feltöltött közleményben.

A munkát három fő témakör köré csoportosították: vizsgálják a versenynaptárra és a hatályban lévő szabályokra gyakorolt hatásokat – a szabálymódosítások szükségességét, a sportág és az érintett szervezetek támogatását a veszélyhelyzet alatt, valamint a sportág működésének fenntartását biztosító alternatív megoldásokat. A veszélyhelyzet okozta károk azonosítását és enyhítési lehetőségek kidolgozását, illetve a kommunikációs feladatokat a tagok ajánlására az első három téma részeiként vizsgálja a munkacsoport.

A tagok egyetértettek abban, hogy az elhalasztott szezon versenyrendszerre gyakorolt hatásait azonosítani kell, és javaslatokat kell kidolgozni a versenyrendszer fenntarthatóságára és az esetleges szabályzat módosításokra átalakításra a már meglévő prioritások mentén. Ennek során szem előtt kell tartani a tagszervezetek és a hajóosztályok elképzeléseit különös tekintettel arra, hogy a versenyrendszerben helyet kapott kiemelt jelentőségű versenyek megrendezésre kerüljenek, a 2021-es szezont az idén kialakult rendkívüli helyzet hátrányosan ne befolyásolja, valamint az  élutánpótlás sportolóinak a kontinentális és világversenyekre történő kiválasztása tiszta és átlátható módon történjen meg.

Holczhauser András a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára korábban a Vitorlázz Itthonnak adott interjújában mondta el, hogy a balatoni nagy versenyek közül a május elejére tervezett idei Évadnyitó Nagydíjat biztosan el kell halasztani, a Kékszalag sorsáról pedig várhatóan április közepéig dönt majd a munkacsoport.