Megkezdődött a világ legnagyobb pontyfogó versenye a Balatonon (atv.hu)

A világ legnagyobb, egy hétig tartó pontyfogó horgászversenye kezdődött meg vasárnap a Balatonon 200 csapat, 600 versenyző részvételével. A Balatoni Nemzetközi Pontyfogó Kupán (IBCC) 180 kilométer hosszú szakaszon horgásznak a versenyzők, a helyeket sorsolással döntötték el.

Tavaly ugyanezen a versenyen a rekord egy huszonhat kilós példány volt, de a szakemberek szerint van ennél nagyobb ponty is a Balatonban.

A háromfős csapatok vasárnap délben egyszerre állhattak neki a horgászásnak, amit nagyon komoly előkészületek előznek meg.

Hundzsa Ferenc a Pontycentrum nevű trió egyik tagja, elmondta: „A lehető legalaposabban, halradarok, tapogatórudak, medermintavevő készülékek segítségével megpróbáljuk feltérképezni, hogy mi található előttünk a víz alján és így ezek alapján kiválasztjuk majd az általunk jónak vélt horgászhelyeket, beetetünk és letesszük a szerelékeinket.

A Pontycentrum nevű csapat tavaly megnyerte a harmadik pontyfogó versenyt. Akkor a rendelkezésre álló 140 óra alatt 644 kiló halat sikerült fogniuk. Idén a keleti medencében, Csopak közelében próbálkozhatnak a sorsolás után.

A Pontycentrum másik tagja, László Sándor hozzátette:

„Tavaly sikerült megnyerni ezt a nemzetközi versenyt és ugyanazzal a stratégiával próbálunk indulni, mint tavaly.”
Jéger Szabolcs, szervező elmondta, hogy: „21 országból érkeztek a versenyzők és a versenypálya több mint 180 km a Balaton körül. Gyakorlatilag ezzel együtt is a világ legnagyobb pontyfogó versenyéről van szó és hihetetlenül nagy izgalmak várhatók. A tavalyi esztendőben több mint 14 tonna halat fogtak a csapatok és reméljük, hogy ez a szám az idei esztendőben megdől.”

A verseny összesen 140 órás, nagyjából egy hét múlva ér véget. A kifogott halakat miután megmérték és könyvelték, visszaengedik a tóba – olvasható az atv.hu -n.