Megkezdődött a várakozás Balatonfüreden

A Piros templom előtti téren Betlehem állítással vette kezdetét a városban az advent. Ezúttal a templomban gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját illetve itt adtak műsort a helyi óvodások. 

Az Óvárosi Óvoda műsora után dr. Fodor János plébános, Gabnai Sándor lelkész és Schindele Györgyné, a Reformkori Hagyományőrzők Társaságának tagja mondott köszöntőt, az ünnepség után szeretetvendégséget rendeztek.

Az egyik legismertebb karácsonyi szokás a ferencesekkel terjedt el Európában. Szent Ferenc Betlehemét ugyan még nem a templomban mutatták be, hanem egy erdőben, de a 15-16. században már általános szokásnak mondható a Betlehem állítás.

Schindele Györgyné korábban a Vitorlázz Itthonnak mesélte el a füredi Betlehemben lévő Szent család figuráinak, valamint az állatoknak a történetét. Erdélyből jelentkezett annak idején egy fafaragó művész, aki kifaragta a Szent családot. A jászolt, épületet helyi vállalkozók hozták létre – tehát összefogott a város. Hozzátette: később ismét meghirdették, hogy tovább fejlesztenék a Betlehemet, mégpedig állatokkal. Ugyancsak felkértek egy fafaragó művészt, aki további három figurát alkotott meg, így lett teljes a Betlehem.

A Piros templom előtt álló Betlehem, egészen januárig lesz látható.