Megkezdődött a téli vadetetés Somogyban (sonline.hu)

Szemes és szálas takarmányt is kapnak a szarvasok és a vaddisznók a somogyi erdőségekben. Ugyan jó kondícióban vannak és még enyhének mondható a tél is, de szükség van táplálásukra. A Bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpontban kétezer állatot etetnek napi rendszerességgel – írja a sonline.hu.

Fotó: Lang Róbert

Már gondozójuk lépteit megismerik a Bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont nagyvadjai. Exner Izabella naponta érkezik az állatokhoz. Kukoricával és búzával teli zsákot cipel a vállán, s ahogy a takarmányt az etetőkbe önti, azonnal meg is kóstolják a szarvasok.

– Az itatókat is ellenőrzöm először, s mindig viszek magammal ballonban vizet, ha esetleg a csap elfagyna és nem tudnék onnan adni – mondta el az állatgondozó. Naponta kétezer gím- és dámszarvast, vaddisznót, lovat, szamarat, bivalyt, kecskéket etetnek Bőszénfát. – Mivel zárt rendszer van nálunk, így november elejétől április közepéig  minden nap etetünk, amíg a legelők nem lesznek megfelelő állapotban – mondta el Nagy János, a vadgazdálkodási tájközpont vezetője. Szénát, valamint erjesztett füvet, azaz szenázst kapnak az állatok, de emellett még adnak kukoricát is.

– Nagy szerencsénk van, hogy a takarmány kilencven százalékát meg tudjuk termelni helyben. Igaz, a betakarítási költségek magasabbak, de mindössze a legfiatalabb állatoknak vásárolunk koncentrált takarmányt – mondta Nagy János. – Magyarországon honos vadfajok alkalmazkodtak a mínusz 15-20 fokos hőmérséklethez. Egy szarvas bundája nagyon jó hőszigetelő, melegen tartja a jószágot. A késő őszi időszakban kellő tápanyagot tudtak összeszedni, így tudtak energiát raktározni, faggyút építeni a bőrük alá, a hasüregbe, ennek köszönhetően a takarmányozást nem kell most csúcsra járatnunk. Nagy János megjegyezte: novembertől áprilisig szenázsból 700 ezer kilónyi, szénából pedig 500 ezer kilónyi fogy el. – Egy szarvasféle takarmányszükséglete egy téli időszakban 10-15 kilogramm naponta, a lovak, bivalyok 30 kiló feletti mennyiséget is megesznek.

Plusz energia az utódnevelésre 

Silótálcán kínálják a gím-és dámszarvasoknak a téli csemegét, a vaddisznókat pedig úgynevezett szórókon etetik a Sefag Zrt. által kezelt zselici erdőterületeken. – Évente 2-300 tonna kukoricát és 100 tonna silót kapnak az itt élő vadak, ezen mennyiség kétharmada télen fogy el  – mondta Halász Tibor, a Sefag Zrt. zselici erdészetének fővadásza. Hozzátette: az etetésre azért  van szükség, hogy a tavaszi utódnevelésre plusz kondíciójuk legyen a vadaknak és megszokják, hogy az etetőknél számíthatnak táplálékra, így nem mezőgazdasági táblákon a friss vetéseket fogyasztják el. Másrészről pedig a téli vegetációs időszakban nehezebben talál a vad táplálékot a természetben, ezért a tartós hideg beálltával a naponta helyeznek ki majd takarmányt.