Megkezdődött a szúnyogirtás a Balatonnál (hirtv.hu)

Most a lárvákat pusztítják el. A szert kétszer akkora területre szórták le, mint tavaly.

Speciális baktériumkészítménnyel gyérítik a szúnyoglárvákat a Balatonnál. Az elmúlt hetekben sok csapadék hullott, ezért a Balaton környéki tenyészhelyeket az átlagosnál nagyobb víz borítja, ráadásul a meleg időben hamar elkezdtek kikelni a lárvák.

– A tenyészhelyen lévő egyéb szerves anyagokkal táplálkozás közben megeszi a szúnyoglárva  ezt a fehérjekristályt, amely bekerül a bélcsatornájába, melynek jellemző PH-értéke van. Ott aktivizálódik, és mint a szita, olyan lesz a bélcsatornája a szúnyoglárvának, majd elpusztul. Ha ezeket az elpusztult szúnyoglárvákat megeszik a halak, azoknak semmi baja nem történik – fogalmazott Gáspár János egészségügyi gázmester.

A permetezést repülőről végzik, alacsonyan szállva, hogy a lehető legpontosabban juttassák ki a szert.

– A Balatonnak a területét, a háttérterületeit szórjuk, a vizenyős, mocsaras szúnyoglárva tenyésző helyeket, jelenleg 2300 hektáron. Ez ULV technikával történik, ami azt jelenti, hogy nagyon kis mennyiséget, gyakorlatilag 1 litert szórunk ki egy hektárra. Ez egy lárvairtó szer, egy biológiailag lebomló anyag – mondta Bódis László pilóta.

A biológiai védekezés több mint 10 millió forintba kerül, a költségeket a balatoni önkormányzatok állják.

A videóanyag a hirtv.hu oldalán látható.