Megkezdődött a MŰSZAK – Kulturális piknik Cserszegtomajon (zaol.hu)

Idén is festő-és szobrászművészek, grafikusok, irodalmárok gyűltek össze egy hétre Takács Ferdinánd és Takács-Szencz Lívia kertjében Cserszegtomajon: szombaton kelt éltere a Művészek Szabad Alkotóközössége nevű művésztelep.

A Kulturális piknik című eseményen évről-évre egy téma ihletésére készülnek az alkotások. Az idei mottó: “Balaton és szabadság”.

– A Balaton nekem a szülőföld, nem tudom elképzeli az életemet nélküle.  Nekem mindig a szabadságot jelentette. Amikor fiatal és szabad volt az ember, mehetett hozzá.  Sokan pedig csak a szabadságukat töltik itt.  De nekem nem ez, hanem az a felhőtlen szabadság jut eszembe, ami annak idején megadatott. Már bekerítették a Balatont sok helyen,  nem lehet olyan szabadon lenni- mesélt az ihletadó témáról Takács Ferdinánd festőművész, a MŰSZAK szervezője, vezetője.

Az alkotótáborban az is hagyomány, hogy megemlékeznek egy festőről. Idén az 1893-ban Pórszombaton született,  1960-ban elhunyt, Párizsban alkotásával nagydíjat nyert Halápy János előtt tisztelegnek. A képeiből nyílt kiállítást az  érdeklődők péntekig tekinthetik meg. Tiszteletére rendezik meg az érdekes   látványosságnak ígérkező akciófestészetet szerdán 18 órakor. Az „ezerarcú Balaton festője” néven emlegetett művész különleges technikája révén egymás mellé helyezett egyszínű vonalkákból, foltokból állnak össze képei- ez is megmutatkozik majd a közös alkotáson.

–Kihívás lesz a festőknek:  most nem vászonra festenek, hanem üvegre: a közönséggel szemben állva alkotnak. A nézők láthatják, hogy hordják fel a festéket, majd megfordítják az üveget kitöltik az üres részeket. Utána irodalmi est kezdődik. A  házigazda Cséby Géza lesz: bemutatjuk könyvét és  meghívott költők műveit halhatja a közönség – sorolta Takács Ferdinánd. A MŰSZAK a pénteki zárókiállítással fejeződik be.