Megkezdődött a Keszthelyi Televízió archívumának digitalizálása (tvkeszthely.hu)

A Balatoni Múzeummal együttműködve 22 év, mintegy 9 ezer órányi felvétele lesz digitalizálva. A cél, hogy az utókor, a kutatók és az érdeklődők számára is elérhetőek legyenek azok a keszthelyi felvételek, melyek máshol nem találhatóak meg. A Balatoni Múzeumban öt éve indult el a saját fotó és képeslapgyűjtemény digitalizálása. A munkához a Forum Hungaricum – korábbi nevén a Magyar Nemzeti Digitális Archívum – biztosítja az anyagi forrást és a szükséges eszközöket.

Az 1985. február 25-ei első adástól kezdve egészen 2007-ig VHS kazettákon őrzik a Keszthelyi Televízió felvételeit. Vörös Béla György Jeszka gondozta az archívumot. Somogyi Ákos, műszaki vezető azt mondja, hogy, ami adásba került a televízió képernyőjén, az mind archiválva is van.

„Amíg nem volt napi adásunk, hanem mondjuk hetente egy, vagy két adás volt, ezek egy kazettára kerültek, majd miután mindennapi adást sugárzott a Keszthelyi Televízió, onnan minden egyes adásnap archiválva van,1985. február 25-ig megtalálható minden, ez több mint 3000 kazetta” – mondta el a televízió műszaki vezetője.

A televízió archívumának digitalizálása 2017 év végén indult el a Balatoni Múzeumban. Ennek során a műsor készítésének idejét, a témát és a felvételen szereplő személyeket is feljegyzik. Ezzel egy visszakereshető adatbázist készítenek a digitalizált felvételek mellé. A Keszthelyi Televízió archívumának a jelentősége felbecsülhetetlen – vélekedik a múzeum igazgatója, Havasi Bálint: „Olyan momentumokat ragadott meg, rögzített a nyolcvanas évektől kezdve, amelyeket máshol nem találunk meg. Ennek a kortörténeti, helytörténeti jelentősége az nagyon fontos és mint múzeumnak, számunkra fontos, hogy mindent, ami most még jelen, vagy közelmúlt, de húsz, negyven, ötven, száz év múlva ez már múlt lesz ezeket rögzítsük, és ne csak rögzítsük, hanem elérhetővé tegyük.”

A jelenlegi egy munkaállomás hamarosan háromra bővül. A nagyobb érdeklődésre számot tartó eseményeket online is elérhetővé teszik. Egy hónapon belül már bizonyos felvételek megtekinthetőek lesznek a múzeum honlapján keresztül.