Megkezdődött a hajózási technikus képzés Siófokon (sonline.hu)

Múlt hét óta tizenhárom diák készül a februári ágazati alapvizsgára a Siófoki Szakképzési Centrum Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskolában. A hiánypótló képzés célja, hogy a balatoni hajózási társaság utánpótlását biztosítsa.

A tizenhárom tanuló Siófok és környékéről érkezett, de van köztük balatonedericsi, keszthelyi, fonyódi és mezőszentgyörgyi is – mondta a sonline.hu-nak el Kispéter Sándor, a Siófoki Szakképzési Centrum Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola igazgatója.

Hozzátette: van olyan diákjuk, aki jelenleg is a Bahartnál dolgozik, s olyan is, aki hajós családból származik és szeretné ezt a pályát továbbvinni.

A képzésre érettségivel, egészségügyi alkalmasságival és úszástudással lehetett jelentkezni. Most az elméleti oktatás zajlik, az alapvizsga után pedig a Balatoni Hajózási Zrt.-nél folytatódik az elméleti és a gyakorlati oktatás.

A képzést második alkalommal indították el azzal a céllal, hogy a balatoni hajózási társaság számára utánpótlást neveljenek, ugyanis a gyakorlati képzőhelyek száma jelentősen csökkent és a hajózási vállalkozásokhoz egyre kevesebb képzett fiatal jelentkezik.

Hajózási technikus szakképesítés kizárólag a budapesti Magyar Hajózási Szakközépiskolában volt megszerezhető, itt a folyami hajózást sajátíthatták el, míg Siófokon a képzés a teljes belvízi hajózásra koncentrál már második éve – mondta el Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja.