Megkezdődött a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. őszi haltelepítése (sonline.hu)

Bő egy hete oxigénnel dúsított tartályokban utaznak az irmapusztai halak a Balatonba. Már most 148 tonnányi kopoltyúst helyeztek a tóba, a tervek szerint novemberben végeznek.

Reggel hét órakor gumiruhában húzták ki a hálót csütörtökön a halászok az irmapusztai tavaknál. A 9-es tóról már hetekkel korábban megkezdték a vízleeresztést, hogy neki tudjanak állni a lehalászásnak. Szákokkal szedték ki a halakat az úgynevezett tanyarészből, a kopoltyúsokat ezután szétválogatták. Nem csak faj, hanem méret és korosztály szerint is csoportosították a halakat, majd egy teherautóba, oxigénnel dúsított vízzel teli tartályokba kerültek – tudósít a sonline.hu.

“Múlt héten hétfőn kezdődött az őszi lehalászás, eddig az éves telepítési kötelezettség csaknem felét, 148 tonnányi mennyiséget sikerült a Balatonba juttatni”

– mondta el Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője. Hozzátette: a telepített hal többsége fogható háromnyaras, de később kerül kétnyaras is a tóba, amelyek jövőre lesznek horgászhatók.
A ponty mellett hatezer kilogramm süllőt telepítenek a tóba karácsonyig, ám sajnos ennek a mennyiségnek csak a harmadát tudják megtermelni a tógazdaságokban – jegyezte meg Nagy Gábor.

“Nem könnyű beszerezni ezt a halfajt, de bízunk abban, hogy az újonnan hozzánk kerülő tófelületek segítségével növelni tudjuk az általunk megtermelt ragadozó hal mennyiségét. Az elmúlt napokban lehalászott több mint 70 tonnányi halat Balatonlellén, Siófokon, Zamárdiban, Alsóörsön, Balatonfűzfőn, Badacsonyban, Tihanyban és Keszthelyen engedtük a Balatonba.”

-tette hozzá. A menyhal telepítésével már végeztek, valamint előnevelt és kétnyaras balinból 125 ezer, egynyaras és kétnyaras kősüllőből pedig 11 ezer 330 példány került a Balatonba.