Megkezdődik a Kultúrházak Éjjel Nappal a Balatonnál is (M1/hirbalaton.hu)

Pénteken kezdődik a Kultúrházak éjjel-nappal, a kultúrházakat népszerűsítő országos rendezvénysorozat: három napon át több száz ingyenes program várja az érdeklődőket. A szervezők az idén is arra hívják fel a figyelmet, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít. A Balaton körül is számos programmal várják az érdeklődőket. 

Bordás István, a programsorozat főszervezője, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke az M1 aktuális hírcsatornának elmondta: a rendezvény sajátossága, hogy ugyanazt adják a kultúrházak, művelődési házak, faluházak, közösségi házak, mint az év minden napján, csak ezúttal egy hétvégén, koncentráltan jelenik meg ez a kínálat. Pontosan azért, hogy felhívják a figyelmet arra a mindennapi értékes munkára, amit ezek az intézmények végeznek országszerte.

Az intézményhálózat mai szerepéről szólva kiemelte, hogy a 2018-as statisztika szerint a kulturális intézmények évente 67 millió látogatót vonzanak programjaikkal. Mintegy 30 ezer közösség működik ezekben a házakban – mondta, kiemelve, hogy Magyarországon kötelező ezeket az intézményeket létrehozniuk és fenntartaniuk az önkormányzatoknak. Az intézmények nagy része az elmúlt 20-25 évben megújult, a bennük zajló tartalmi munkával együtt – tette hozzá.

A Kultúrházak Éjjel-nappal sorozathoz számos Balaton környéki művelődési ház, vagy kiállító tér is csatlakozott. Balatonfűzfőn, a Balaton Csillagvizsgáló LEADER Kultúrközpontban egyebek mellett „A szőlő és a csillagok” figyelemfelkeltő címmel tartanak előadást, de szó lesz  a Holdról, valamint az Apollo-programról is. Keszthelyen a Balaton Kongresszusi Központban arra kaphatnak választ, hogy hogyan segíthetik az embert a mesék a tisztításban, a tisztulásban, a gyógyulásban. A Goldmark Károly Művelődési Központban a Bridzs klub keretében a kártyajátékok iránt érdeklődők megtanulhatják az alapvető és egyszerűbb fogásokat. A keszthelyi NépmesePontban versenyeket hirdetnek. Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központban lesz zseblámpás barangolás, melynek keretében izgalmas éjszakai, játékos barangolásunkra.sétára kerül sor az intézményben. A programhoz csatlakozott mások mellett Vonyarcvashegy és Gyenesdiás is.

A részletes programok régiókra bontva az esemény honlapján találhatóak.