Megkezdődik a Fonyódligeti Gyermektábor felújítása (orientpress.hu)

Megbeszélést tartottak a kiemelt kormányberuházásnak számító Fonyódi Gyermektáborról Kaposváron, a Somogy Megyei Kormányhivatalban. A több milliárd forintos beruházás tényleges előkészítő munkái már a napokban megkezdődnek – derül ki a kormányhivatal közleményéből.

Neszményi Zsolt kormánymegbízott ifj. Horváth János állami főépítészt jelenlétében a Somogy Megyei Kormányhivatalban fogadta az Erzsébet táborok a Kárpát-medence Gyermekekért Alapítvány képviseletében Hornyák Tibor főtitkárt január 25-én. A megbeszélés előzménye, hogy a magyar állam a Fonyódi Gyermektábort az Alapítvány ingyenes tulajdonába adta – közölte a Somogy Megyei Kormányhivatal.

A közlemény szerint a megbeszélés előzményét képezte, hogy a magyar állam a Fonyódi Gyermektábort az Alapítvány ingyenes tulajdonába adta. A kormány az Erzsébet a Kárpát-medence Gyermekekért Alapítvány a Fonyódligeti Gyermektáborát a 266/2017. (IX.11.) Kormányrendelettel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

Mint írják, a csütörtöki megbeszélés célja a kiemelt kormányberuházással érintett terület áttekintése volt, annak érdekében, hogy a beruházással összefüggő államigazgatási és közigazgatási hatósági ügyek minél gördülékenyebben lefolytathatók legyenek. A megbeszélés során a felek áttekintették a vonatkozó jogszabályi struktúrát, kötelezettségeket, lehetőségeket, és ez alapján rövid intézkedési tervet készítettek, amely szerint a beruházással kapcsolatos tényleges előkészítő munkák már a napokban megkezdődnek.

A beruházás kiemelt jellegét jól mutatja a beruházás összege, amely – a zánkai felújítással együtt – 28 milliárd forint,
magába foglalva, az egykori úttörőtábor és környezetének teljeskörű felújítását, átépítését a mai kor igényeinek megfelelően – áll a tájékoztatásban.

(Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tavaly novemberben arról adott tájékoztatást, hogy 26 milliárd forintos fejlesztési forrásból újul meg teljesen 2020-ra a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-tábor.  Az 1970-es években épült táborok kapacitása a korábbi kétszeresére nő, így 2020-ban már összesen 60 ezer gyermek töltheti a szabadidejét a két létesítményben – mondta az államtitkár.)