Megkezdődik a balatoni vitorlástábor szezon (vitorlazzitthon.hu)

Javában készülnek az idei nyárra a vitorlásiskolák. Miután a kormányzat bejelentette: az úgynevezett bejárós táborokat biztosan meglehet tartani – a bentlakásosokról később születik döntés – folyamatos az érdeklődés a hazai kluboknál olyannyira, hogy számos helyen már csaknem be is teltek a turnusok. A táborok szervezői számos biztonsági intézkedést is bevezetnek, valamint még gyakoribbá teszik a helyszíneken a fertőtlenítést. 

Éppen március 15-én szoktuk feltenni a táboraink adatait a honlapra és onnantól lehet jelentkezni – idén viszont ekkor zárták be az iskolákat és kezdődtek a korlátozások – mondta el a Vitorlázz Itthonnak a Tihanyi Hajós Egylet vezetője. Rutai Andrea hozzátette: ennek ellenére meghirdették a turnusokat garantálva: ha elmaradnának a táborok visszafizetik az előlegeket. Úgy látszik, hogy ez, valamint a visszajáró vendégek megadták a választ: szinte megteltek a tihanyi táborok. Az agárdi helyszín esetében még vannak helyek, a turnusok 50%-ban foglaltak – tette hozzá. Szólt arról is, hogy mind Tihanyban, mind Agárdon még inkább odafigyelnek a higiéniára és a fertőtlenítésre. Elárulta, hogy amúgy is egy nap szünet lenne a turnusok között, így a hoteleknek ajánlott 12 óra üresen tartott idő jócskán megvan esetükben. Tihanyban az első turnus rögtön a tanítás végén, június 14-én indul, Agárdon egy héttel később kezdenek.

Az idei esztendőtől kezdve már nem csupán Budapesten, a Kopaszi-gáton, hanem Tihanyban az RS Sailing Centerben is várja a táborozni vágyó gyermekeket a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület. Náray Richárd elnök a Vitorlázz Itthonnak elmondta: elkészült a sólya, a klubház valamint az öltözők is, a hajók egy része már a parton van, és megkezdik az első edzéseket. Hozzátette: a versenyzők alig várták már a kezdést, ugyanakkor a táborok közül mind a budapesti, mind pedig a tihanyi rendelkezik még szabad helyekkel. Náray Richárd hozzátette: nagyon bíznak benne, hogy az új helyszínnek köszönhetően új gyermekek is érkeznek.

Nagy öröm, hogy a sportélet ha nem is teljes állapotában, de újraindulhat, főként itt a Balatonnál – fogalmazott a Vitorlázz Itthonnak a keszthelyi Optisul Vitorlásiskola vezetője. Buzás Attila kifejtette: szerencsések atekintetben, hogy az iskola fő profilja eddig is a bejárós táborok tartása volt, ami már most engedélyezett. Hozzátette: a jelenlegi turnusok folyamatosan telnek, ezért azon gondolkodnak, hogy miként tudnak akár fél napos edzés-jellegű foglalkozásokkal még több gyereknek lehetőséget biztosítani arra, hogy megismerkedjen a vitorlázással. Buzás Attila elárulta: már elindultak a kezdő és haladó foglalkozások, heti két alkalommal várják első sorban a helyi gyermekeket.

A járvány ideje a felkészüléssel és a programkínálat bővítésével telt a fonyódi Vagabund Vitorlás Sportegyesületnél – árulta el a Vitorlázz Itthonnak György Katalin. A kommunikációs vezető kifejtette: az a céljuk, hogy az idei nyáron még színesebb programok közül tudjanak válogatni a táborozók. A szülőkkel folyamatosan tartották a kapcsolatot, de a legutóbbi táborokkal kapcsolatos bejelentések után el is kezdtek égni a vonalak: több iskola, valamint szülő érdeklődik a turnusok iránt. György Katalin elmondta: jelenleg várják a Népegészségügyi Intézet részletes ajánlását és ezek alapján nézik át a lehetőségeket. A táborok hétfőtől péntekig, reggel kilenc órától négy-öt óráig tartanak. Az idén változtatnának az étkeztetésen: javasolják, hogy a szülők, nagyszülők csomagolják a táborozó gyerekek napi elemózsiáját.

A teljes összefoglaló, valamint a hozzá kapcsolódó interjúk a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhetőek el.