Megjelentek a Veszprém–Balaton EKF 2023 program új pályázati felhívásai (veol.hu)

Október eleje óta ismét nyitva a pályázati kapu: a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program (VEB2023 EKF) várja azokat az ötletterveket, kreatív kezdeményezéseket, amelyek tovább tudják majd színesíteni a felvezető 2022-es év kulturális kínálatát és ezzel jó alapot adnak a 2023-as programévhez. A felhívás több újdonságot is tartalmaz, amelyek egyrészről gyorsítják és megkönnyítik a programgazdák előkészítő munkáját, másrészről azt segítik, hogy a pályázatok minél jobban kapcsolódjanak a VEB2023 EKF célkitűzéseihez, elveihez – írja a veol.hu.

A kiírásban hét tématerület szerepel, a pályázati keret mintegy 780 millió forint, mondta el Mike Friderika, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. (VEB) programfejlesztésért felelős igazgatója. Kiemelte, pályázati rendszerük eltérően működik a Magyarországon ismert kulturális támogatási formáktól, mert célja nem az, hogy általában kulturális értéket képviselő elképzeléseket támogasson, hanem az, hogy a veszprémi kulturális év terveihez, értékeihez szorosan kapcsolódó eseményeket kutasson fel, és ezeket építse be, kapcsolja be a VEB2023 EKF programjába. A támogatás így csak a VEB2023 EKF programhoz csatlakozó kulturális és művészeti programok megvalósítására adható ki.

A jelentkezéseket hét területen várják: irodalom; színház- és táncművészet; képzőművészet, fotó és design; helytörténet és kulturális emlékezet; zene; közösségépítés és ifjúság; valamint kultúrtáj, hangsúlyozta Mike Friderika. A bírálóbizottság olyan projekteket fog támogatni, amelyek újító formát és tartalmat mutatnak fel, hosszú távon is fenntarthatók, és hozzájárulnak az EKF2023 projekt nemzetközi láthatóságának növeléséhez.

A tapasztalatokból tanulva több ponton módosult a korábbi pályázati szisztéma. Az egyszerűsített folyamat kétfordulós: első körben minden pályázótól egy kétoldalas összefoglalót várnak, fogalmazott Mihályi Patrícia, a VEB2023 EKF pályázati és forrásteremtési koordinátora. A pályázónak ebben a dokumentumban kell röviden bemutatnia a programját. A második körben azok adhatják be a részletesen kidolgozott pályázatukat, akik átmennek az előszűrésen. Az ötletekről szóló, egyszerű és online benyújtható pályázatokat október végéig várják.

Az EKF-csapattól minden pályázó visszajelzést kap november 8-ig, továbbjutott-e a második körbe. Fontos, hogy az első körből való továbbjutás még nem jelent pénzügyi támogatást. A zöld jelzést kapó jelentkezőknek nagyjából egy hónapjuk lesz a projekttervük részletes kidolgozására és a program kifejlesztésére. A VEB2023 csapata ehhez szívesen ad segítséget: az EKF egyes tématerületeinek vezetőivel online konzultációra lesz lehetőség ebben az időszakban. A beérkező pályázatokat két csoportba sorolják: ötmillió forint alatti és afeletti támogatási összegigényű. A végleges pályázatokat december 10-ig lehet benyújtani, emelte ki Mike Friderika.

Mihályi Patrícia elmondta, a pályázatokat legfeljebb hatvan napon belül elbírálják, de várhatóan január végéig már minden jelentkezőt értesítenek arról, hogy a projektje kaphat-e támogatást vagy sem. A támogatást 2022. február 1. – december 31. között kell felhasználni. Kérdésünkre elmondták, bár utófinanszírozott a támogatási forma, a pályázók a támogatás összegének nyolcvan százalékát előre megigényelhetik. A támogatás minimumösszege 500 ezer forint, felső korlát nincs. A pályázatokról a VEB 2023 Zrt. szakértői döntenek két független szakértő véleményének meghallgatása után.

A pályázatot nem először írják ki, idén például hasonló kiíráson nyert el támogatást a Vers a Parton, Vers a Peronon rendezvénysorozat, a veszprémi Fenyves malom, és ennek köszönhetően indulhatott el egy podcast mentorprogram, vagy készülhetett el Balaton- almádiban az egykori Veszprém–Balaton közötti vasútvonalra emlékező festmény.

A támogatást nemcsak új kezdeményezéseknek ítélték meg, hanem olyan bejáratott, népszerű rendezvényeknek is, mint a Veszprémi Utcazene-fesztivál vagy a Művészetek völgye. Ebben a pályázati programban tehát nem elvárás, hogy minden megvalósuló esemény ingyenes legyen a nagyközönség számára, azonban a jegybevétel nem érheti el az esemény bekerülési értékének ötven százalékát – írja a veol.hu.