Megjelent a Magyar Konyha 2020-as Balaton Gasztrokalauza

Nyolcadszor jelent meg a Magyar Konyha Balaton Gasztrokalauza, amely hagyományosan a nyári lapszámhoz jár ajándékba. A kiadvány 333 helyet ajánl, köztük 55 vadonatúj úticélt, ami azért is örvendetes, mert a sok friss vendéglátóhely mellett igazán jelentős tóparti étterem nem zárt be az elmúlt évben. 

Néhány hónapja, a koronavírus-járvány idején még lehetetlennek látszott az idei gasztrokalauz megjelentetése, a Balaton azonban “agyoncsaphatatlan”: “itt kialakult egy életérzés, amihez az emberek ragaszkodnak” – fogalmazott az M1 aktuális hírcsatornának a Magyar Konyha főszerkesztője.

Vinkó József kifejtette: mára ismét gyökeret vert egy tipikus balatoni vendéglátás, a “becsali csárdák” helyét átvették a kisvendéglők, megjelent a strandbisztró műfaja és ide költöztek a balatoni borok. Kialakult egy jellegzetes balatoni étlap, amely a helyi alapanyagokra – például a tapolcai pisztrángra, a balatonfenyvesi Angus marhára, a tekeresvölgyi sajtra, a minőségi pékműhelyek termékeire – épül. Ennek következtében a minőségi éttermekben nincsenek már százfogásos menük: ezek a helyek kevés, de friss és helyi alapanyagból készült fogást kínálnak, balatoni borokkal – méltatta a tóparti gasztronómia fejlődését a szakember, hozzátéve: mindehhez persze kellett a vendégek igényesebbé válása is.

Vinkó József felhívta a figyelmet az egyre számosabb borteraszra is, ahonnan a naplementét csodálva lehet inni egy jó fröccsöt a nap végén.
A Balaton Gasztrokalauz régiós bontásban mutatja be egy-egy környék legjobb vendéglátóhelyeit, külön piktogrammal jelölve az egész évben nyitva tartó, az újonnan nyílt, illetve szállást is kínáló egységeket.

Idén először külön fejezetben szerepelnek a borászatok, és több kategóriában – például kikötői étterem, cukrászda és fagylaltozó, helyi termék – Top 10-es listák emelik ki a balatoni régió legjobbjait.