Megindult a civil küzdelem a balatoni Vízparti Terv megismeréséért

Szeretnék a helyi lakosok, civil szerveztek is minél előbb megismerni a Balatonpart mostani szabályozását hamarosan felváltó új Vízparti Tervet, azonban sok helyen falakba ütköznek. Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke a HírBalatonnak elmondta, zajlik az új jogszabály tervezetének egyeztetése az önkormányzatokkal, és ígérték hogy lesz majd egyszer társadalmasítása is, de nem látja akadályát, hogy addig is megismerkedhessenek a helyiek, érintettek az új tervekkel.

 

Az önkormányzatokat tömörítő szövetség elnöke hangsúlyozta, az elmúlt hetekben, az Építési és Közlekedési Minisztérium önkormányzatokkal történt egyeztetésein már több mint száz ember megismerkedhetett a tervekkel. Nem hangzott el, hogy tilos lenne annak megmutatása másoknak, ezért azt javasolja a településvezetőknek, hogy osszák meg azokat az érintettekkel.

„Az a jó, ha minél többen közreműködnek abban, hogy egy jó Vízparti Terv szülessen, és ne hetek, hónapok múlva érkezzenek olyan javaslatok, tiltakozások, ami miatt mindent előröl kell kezdeni” – véleményezte. Hozzátette, több estben egyébként is tárgyalniuk kell az önkormányzatoknak a változásokban érintett vízparti ingatlantulajdonosokkal, akkor miért ne kaphatnának betekintést érdeklődő helyi lakosok, helyi szerveztek?

Lombár Gábor, mint Balatonfenyves polgármestere arról is beszámolt, hogy a napokban járt a főépítészével a minisztériumban, a pár hete papír alapon megkapott tervek egyeztetéséért. A papíralapú terveken több minden nem látszik jól, egyebek közt a helyrajzi számok sem, ezért valójában nem alkalmasak végleges egyeztetésre, digitális formában pedig még mindig nem kapták meg az anyagot – közölte.

Elmondta azt is, hogy a tárcával történt egyeztetés konstruktív volt, de akadtak vitás kérdések. Példaként említette, meg kellett harcolni azért, hogy az önkormányzat által megvásárolt 50 méter hosszú vízparti sávra – amely korábban egy vállalati üdülő része volt – rákerüljön a kijelölt fürdőhely jelölés.

 

 Civil törekvések, tapasztalatok

Szauer Rózsa, a Balaton legnagyobb civil szervezetésnek számító Nők a Balatonért Egyesület elnöke a HírBalatonnak elmondta, az illetékes minisztérium három egyeztetést tartott a tervezett új Balatonpart-szabályozásról az érintett önkormányzatokkal. Ezek mindegyikén ígéretet tett arra, hogy a készülő jogszabálynak lesz társadalmi egyeztetése, de arra vonatkozóan semmi nem hangzott el, hogy hogyan és mikor.

Mint fogalmazott, aggályosnak tartják, hogy lehet-e majd bárkinek beleszólása hetekkel, hónapokkal később egy önkormányzatokkal leegyeztetett tervbe. Ezért az egyesület tagjai igyekeznek megismerni a településekre lebontott, és kiadott tervezeteket. „Ki vagyunk szolgáltatva a polgármestereknek ezen a téren, van amelyik enged betekintést, de van amelyik nem” – fogalmazott az egyesület vezetője.

*

Mint arról beszámoltunk, egy a Vízparti Terv településüket érintő része iránt érdeklődő zamárdi civil egyesület azt a választ kapta a tárca illetékeseitől, hogy „az anyagok sem a kormány, sem az Építési és Közlekedési Minisztérium álláspontját nem tükrözik, és nem nyilvánosak” – a 24.hu írása szerint.