Megfertőzte a tavaszi előszezont a koronavírus (magyarnemzet.hu)

Nemcsak a kereskedelmi szálláshelyeket, a magánszállásokat is sújtja a koronavírus-járvány. A húsvéti és a háromnapos május elsejei hétvégére szóló foglalások többségét a Balatonnál már lemondták vagy októberre halasztották, a nyáriakból a java még megvan. Egyre többen későbbi alkalomra váltják át a már leadott szobafoglalást, amiből egy erős őszi szezon alakulhat ki, télre pedig helyreállhat a rend legnagyobb tavunk körül.


Az egyik legkedveltebb észak-balatoni térség turisztikai egyesülete szerint a koronajárvány megjósolhatatlanná teszi az idei üdülési szezon vendégszámban vagy forintban mért veszteségét. – Most még nem látunk tisztán, ezért az elkövetkező hetekben azon dolgozunk, hogy egy megközelítően reális képet kapjunk – mondta lapunknak a Balatoni Riviéra Turisztikai Egyesület menedzsere. Pataki Júlia abban bízik, hogy mivel térségükben (Alsóörs, Felsőörs, Csopak, Lovas, Paloznak) a belföldi vendégek vannak többségben, a lemondásokat rugalmasan lehet kezelni. Aláhúzta: a már eddig is keletkezett veszteség felbecsülhetetlen, és ha júniusra, júliusra valamennyire helyre is áll a vendégforgalom, új stratégiára lesz szükség.

Fölvetettük: igaz-e, hogy ezekben a napokban a fertőzésveszélynek kitett nagyobb városokból, illetve főképp Budapestről visszahúzódnak a tulajdonosok a nyári balatoni ingatlanjaikba. Pataki Júlia jelezte, megfigyelhető a tendencia, például Almádiba és Füredre is többen visszatérnek a nyaralóikba mostanában. Megemlítette, hogy az érintett önkormányzatok azt tanácsolják, hogy az érkezők lehetőleg maradjanak a téliesített nyaralójukban, apartmanjukban, kerüljék a csoportosulásokat, ne látogassák a fagylaltozókat, a parti nyilvános helyeket, és függesszék fel a baráti találkozásokat is.

Ez az időszak ugyanis a Balatonnál sem a felhőtlen kikapcsolódásról szól, a védekezés érdekében szigorú szabályokat kell követnie mindenkinek, legyen átutazó vagy helyi lakos. Azt az előszezonról lemondó helyi vállalkozók is elismerik, hogy hiába a gyönyörű tavasz, amely a természetbe csábít, a teljes visszahúzódás ideje jött el, de ez idő alatt számot lehet vetni az eddigiekkel és a jövőbeni tervekkel, lehet új stratégiát építeni – a Balaton ugyanis jövőre is ott lesz, és ha meg is torpan a turizmusa, örök garancia a tó körül vendéglátózni.

A cikk folytatása itt.