Megelevenedett a Pilvax Kávéház Keszthelyen (TV Keszthely)

A Pilvax Kávéház hangulatát idézte meg a Nemzeti Kör. A civil szervezet ezúttal új helyszínen, a Balatoni Múzeumban szervezte meg a programot, tekintettel arra, hogy az elmúlt években egyre népszerűbb lett a Pilvax Kávéház. A rendezvényen versekkel, dalokkal emlékeztek az 1848-49-es szabadságharc hőseire. Az eseményen több keszthelyi oktatási intézmény közreműködött, a teáról és a süteményekről pedig a Nemzeti Kör tagjai gondoskodtak.

Farkas Berta és tanítványai ezúttal is elkápráztatták a közönséget előadásukkal – írja a TV Keszthely.  Révész Sándor Vigyázz a madárra című dala és a Nemzeti dal is felcsendült. A zene mellett rövid történelmi ismertetőt is hallhattak az érdeklődők Balogh Istvántól, a Premontrei Technikum történelemtanárától. A Nemzeti Kör minden évben csatlakozik a március 15-i ünnepségekhez. Fontosnak tartják a hősök tiszteletét, ugyanakkor azt is, hogy bevonják a fiatalokat a programokba, hiszen kiemelt céljuk, hogy a hagyományokat és történelmünket továbbörökítsék a következő generációnak.

A Pilvax Kávéház vendégeit a Vajda János Gimnázium diákjai verssel és dallal örvendeztették meg. A Nemzeti Kör tagjai évek óta megszervezik a programot, amelyen a kezdetekkor barátok, ismerősök jöttek össze. Az elmúlt években azonban egyre népszerűbb lett a Pilvax Kávéház, Keszthelyről és a környékről is érkeztek résztvevők. Emellett a helyi iskolákból toboroztak diákokat a programra. Az esemény szervezésében nagyon sokan közreműködnek, hiszen hosszas előkészítést igényel az, hogy a kijelölt napon minden a tervek szerint menjen.

„Ahhoz, hogy ez működjön, ahhoz nagyon sok ember munkája jött össze. Az asszonyok a Nemzeti Körből – hogy vendégül láthassuk a vendégeket, a közönséget és a szereplőket – ők dolgoztak, süteményeket sütöttek, üdítőt hoztunk, egyéb más díszítést. Úgyhogy az idén megpróbáljuk ezt.  Ez egy folyamat, nem így indult, de így fejlődött, és nem tudjuk, hogy a jövőben hogy alakul. Bízunk benne, hogy a jövőben is működni fog ez a dolog.” – emelte ki a program szervezője, Töttő Vilmosné.

A süteményeket az alkalomhoz illően ’48-asokról nevezték el. A jól ismert Pozsonyi kifli mellett Júlia tallér, Irinyi szelet és Pilvax pogácsa várta az érdeklődőket.