Megbüntették a Balatontourist-csoport új tulajdonosát (napi.hu)

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester egyik érdekeltsége, a BLT Group Zrt. még tavaly szeptemberben vásárolta be magát a Balatontourist-csoport több vállalkozásába. A Gazdasági Versenyhivatal szerint szabálytalanul, milliós bírságot róttak ki.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 5,3 millió forint bírságot szabott ki a Konzum Management Kft. – így közvetve Mészáros Lőrinc tőzsdei érdekeltsége, a Konzum Nyrt. és Jászai Gellért vállalkozó – vállalkozáscsoportjához tartozó BLT Group Zrt.-re a végrehajtási tilalom megsértéséért. A cég ugyanis túl korán szerzett irányítást a balatoni kempingek közel felét üzemeltető Balatontouristban – derül ki a versenyhatóság közleményéből.

A GVH elsőre – szeptember 6-i határozatában – rábólintott az akvizícióra, mert a tranzakció nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt. Viszont egy másik vizsgálatban felvetődött, hogy a BLT Group Zrt. már az összefonódással kapcsolatos versenyhivatali döntés előtt megszerezte az irányítási jogokat, így megsértette a törvényben szabályozott, bejelentés-köteles összefonódásokra vonatkozó végrehajtási tilalmat.

Emiatt szeptember 25-én indult felügyeleti eljárás a BLT Group Zrt.-vel szemben, majd januárban megállapították a büntetést.

 

Szabó Dániel cikke itt olvasható.