Megbízható helyi termék, önfenntartás, hallgatói munka (tvkeszthely.hu)

Folyamatosan friss, megbízható forrásból származó zöldséget és gyümölcsöt kínálnak a Georgikon mintaboltjában. Az áprilisban megnyílt árusító hely nem csak a tangazdaság önfenntartó működését segíti, a hallgatók is munkalehetőséghez juthatnak. Jelenleg kilenc egyetemistát alkalmaznak, akik több ágazatban, érdemi munkával egészíthetik ki elméleti tanulmányaikat. A vásárlók pedig piaci áron, vagy annál is olcsóbban juthatnak minőségi, helyi termékhez – írja a tvkeszthely.hu.

Jelenleg az alma, a barack és a nektarin szüretelése zajlik a Georgikon gyümölcsösében. A tangazdaságban az idei évtől már nem csak gyakornokként, hanem alkalmazottként is dolgozhatnak a hallgatók. Mérei Attila növénytermesztő mérnöknek készül. A fél éves gyakorlati idejét már itt töltötte, ezt követően vették fel a tanüzembe.

„Abszolút hasznosnak tartom. A hallgatói munka egyfajta kiegészítése az elméleti tanulmányaimnak. Nagyon jól tudom hasznosítani az elméletben megszerzett tudásomat és gyakorlatban tudom mindazt kamatoztatni, amit az iskolapadban megtanultam.” – mondja a fiatalember.

A leszüretelt alma, barack és nektarin egyenesen a tanüzem árusító helyére kerül. Itt szintén közreműködnek a szezon végéig alkalmazott hallgatók. Korábban csak nagykereskedelmi értékesítést folytatott az egyetem gazdasági társasága. A génbankban folyamatosan érő gyümölcsök és a tanüzem rentábilis fenntartásának célja szülte a kiskereskedelmi árusítás ötletét. Az áprilisi nyitás óta nagyon kedvezőek a tapasztalatok a tanüzem árudájával kapcsolatban.

„Én úgy gondolom, hogy ez egy kettős dolognak az eredménye. Az egyik részről az, hogy a mai vásárlóközönség igenis megválogatja és különbséget tesz – és ezt nagyon sok fórumon hangoztatom, hogy különbséget is kell tenni – egy bizonytalan eredetű, vagy multi vállalatnál vásárolt termék, mert azt mondjuk rá, hogy EU, az még bárhonnan származhat és viszonylag kedvező áron van árusítva. Vagy egy ugyanolyan kedvező áron, de megbízható forrásból származó termékek közt óriási különbség van.” – vélekedik Zsittnyán Tamás, aki két éve vezeti a Georgikon Tanüzemet. Egyébként maga is Georgikonon végzett.

Az árusító bódé az egyetem gyümölcsösében, a legközelebbi fától mindössze húsz méterre található, a városba vezető Festetics út mentén. Így a vásárlók közvetlenül győződhetnek meg az áru származásáról. Az elmúlt három hónapban már rendszeres vevőkör is kialakult. Befőzésre és nyers fogyasztásra is vásárolnak. Folyamatosan akadnak új vevők is, akik fontosnak tartják, hogy hazait vásároljanak.

„Most álltam meg először egyébként és most tudtam azt meg, hogy a Georgikon Egyetemnek a gyümölcsét árusítják, hogy magyar, hogy itt termelik és ez szerintem egy nagyon jó ötlet.” – mondja Daubner Hilda, aki egy kis barackot és nektartint vásárolt.

Az árusítás az eperrel kezdődött. Jelenleg barack, nektarin, alma és fokhagyma is található a standon. Azt kínálják, ami éppen terem, de folyamatosan elérhetőek az egyetemen készülő szőlő- és gyümölcslevek, borok, pálinkák is.