Megalakult a keszthelyi Települési Önkéntes Mentőcsoport (tvkeszthely.hu)

25 fővel alakult meg a keszthelyi Települési Önkéntes Mentőcsoport. A tagjai arra esküdtek, hogy a természeti és civilizációs katasztrófák elleni védekezésben részt vesznek – olvasható a tvkeszthely.hu-n.

A helyi városüzemeltetési társaság dolgozóiból  álló alakulat rögtön gyakorlatot is hajtott végre. 400 méteres hosszúságban kitisztították a  keszthelyi Majormúzeum mögött a Csókakői-patak medrét. Az önkéntesek elsősorban belvízvédelmi feladatokra készülnek. A csoportok célja a településeken élők önmentésének javítása. Munkájukat a katasztrófavédelem segíti és irányítja.

Laczikó Károly, katasztrófavédelmi kirendeltségvezető: „Én azt gondolom, hogy ez példaértékű mindenkinek. Ezzel egyrészt a településen élőknek szeretnénk példát mutatni, hogy ha egy hasonló szituáció kialakul, amikor az embereknek a tevékenységére szükség van. Azt mindenki tudhatja, ha egy tűz ég, akkor a tűzoltók eloltják, de ha árvíz van, akkor annyi tűzoltó nincs, hogy csak tűzoltókból álló egység tudja a homokzsákokat pakolni, akkor számítunk az ilyen önkéntes egységeknek a segítségére, hogy egy nagyobb, viharosabb időszakban valami olyan fizikai munka, akkor várjuk a segítségüket, ezért alakulnak ezek.”

A keszthelyi önkéntes csoport a VÜZ Kft.-re épül, az ő dolgozóik vettek részt a gyakorlaton. Parancsnoka a társaság ügyvezetője, Göncz Attila lett. A város adottságai révén elsősorban hó- és belvízvédelmi feladatokra készülnek az önkéntesek. A mentőcsoportok először országos, megyei, majd járási szinten alakultak meg. Ezt követték a települések. A Keszthelyi járásban eddig Alsópáhokon, Cserszegtomajon, Karmacson, Sármelléken és Keszthelyen alakult meg a helyi mentőcsoport, Vonyarcvashegyen és Gyenesdiáson pedig az ősszel fog – közölte weboldalán a városi televízió.