Még véleményezheti a lakosság a balatongyöröki kikötő-tervet (zaol.hu)

A balatongyöröki és a vonyarcvashegyi önkormányzat nem támogatja, a települések lakói pedig tiltakoznak a terv ellen, hogy ipari kikötő létesüljön Balatongyörökön. Az illetékes szervezet arról adott tájékoztatást, hogy december 20-ig a lakosság is kifejtheti véleményét az elképzeléssel kapcsolatban.

Az önkormányzatok november 22-ig véleményezhetik a balatoni vízparti területek szabályozásának felülvizsgálatát. A tervezett változtatások között szerepel, hogy a balatongyöröki zagytározónál ipari kikötő létesítésének lehetőségét tüntetik fel. E tervet a vonyarcvashegyi és a balatongyöröki önkormányzat nem támogatja, a helyiek és a településekhez kötődök pedig aláírást gyűjtenek és demonstrációt szerveznek a kikötő megvalósítása ellen.

A tervezett ipari kikötővel kapcsolatos kérdéseinket eljuttattuk a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz. A szervezet a következőt közölte megkeresésünkre: „A Balaton vízminősége védelmének érdekében elgondolások kidolgozása van folyamatban a tó üzemeltetését és fenntartását érintő kérdésekről. A folyamat december 20- án zárul, arról a társadalom, a lakosság, civil szervezetek természetesen véleményt nyilváníthatnak. Az észrevételek meghatározzák majd a további tervezési lehetőségek irányát” – írja a zaol.hu.