Még októberben is a Balaton volt a magyar turisták kedvence (hvg.hu)

A külföldiek miatt pörgött a magyarországi turizmus, ha csak a magyarok utaznának az országon belül, nemhogy nem nőttek, visszaestek volna a szállodaipar mutatói. A vendégéjszakák kétharmadát a Budapest–Közép-Duna-vidék régióban töltötték a külföldi vendégek, 9,3 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában. A magyarok kedvence még októberben is a Balaton volt, a belföldi vendégéjszakák 18 százalékát ott regisztrálták.

Idén októberben a külföldi vendégek 10 százalékkal több éjszakát töltöttek el a magyar szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint közösségi szálláshelyeken, mint egy évvel ezelőtt, a magyarok vendégéjszakáinak száma viszont 0,8 százalékkal csökkent – közölte a KSH. Ha a szezonális és naptárhatást is figyelembe vesszük, akkor az jön ki, hogy a külföldivendég-éjszakák száma 8,9 százalékkal nőtt, a belföldivendég-éjszakák száma 1,9 százalékkal csökkent.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 9,8 százalékkal emelkedett, 51 milliárd forintra. A szállodák szobakihasználtsága 64,9 százalékos volt.

A belföldivendég-éjszakák számának csökkenéséhez hozzájárult, hogy az előző évben az október 23-ai ünnep 4 napos hosszú hétvégére esett, ebben az évben viszont október 23-a szerda volt.

Az év első tíz hónapjában összesítve a kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált vendégéjszakák száma 0,2 százalékkal nőtt 2018 január-októberéhez képest, és összesen 27,2 millió volt.

Az ide érkező külföldiek nem tudtak ugyan róla, de ennél sokkal részletesebb információkat is kiadtak róluk: a HVG és a hvg360 most írta meg, hogy az állami Magyar Turisztikai Ügynökség 52 milliárdnyi cellainformációt vásárolt meg, hogy a Magyarországra érkező külföldiek mozgását vizsgálják – írja a hvg.hu.