Nincs megmentve a siófoki obszervatórium a szomszédtól (Javított!)

Egy július elején életbe lépett kormányrendelet szerint “a meteorológiai obszervatórium magaslégköri szondával, időjárási radarral vagy szélradarral rendelkező létesítményének 60 méter sugarú környezetében új építmény nem helyezhető el.” A hirbalaton.hu értesülései szerint a napokban mégis megkezdték a földmunkákat a siófoki obszervatórium közvetlen szomszédságában, jóval 60 méteren belül. Hogy ki és mi célból kezdett a telken földmunkákba nem tudható, csak az,  hogy egy cég 8 lakásos, ötszintes társasházat akar felhúzni a vízparti területen, ami veszélyezteti a 85 éve beindított balatoni viharjelzés alapjául szolgáló mérések pontosságát.

 

Több mint egy fél évtizede tart a csata, amiben már sokan sok mindent tettek, hogy megakadályozzák a balatoni obszervatórium szomszédságában lévő, nyúlfarknyi (körülbelül 60X20 négyzetméretes) területen az építkezést. Az aktuális beruházó is mindent elkövetett, hogy a kezdeti hibák után minden formai feltételnek, és minden érvényben lévő jogszabálynak megfeleljen, hiszen akkor előbb-utóbb ki kell adni számára a végleges építési engedélyt. Többek szerint arra megy ki a játék, hogy a telektulajdonos minél nagyobb összegű kártalanítást kaphasson az államtól. Mert nem kétséges, állami szerepvállalásra lenne szükség a kérdés megoldásához.

Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testületének elnöke egy tavaszi konferencián úgy fogalmazott a tervezett építkezésről: „Legnagyobb kudarcélményem a balatoni viharjelzés és a meteorológia ügye. Több milliárdot fordítottuk az elmúlt 7-8 évben a viharjelzés fejlesztésére, és amikor már majdnem elértünk a csúcsra, úgy tűnik összedől az egész.” Kifejtette azt is: „Azért érzem ezt nagy kudarcnak, mert pár évvel ezelőtt 3 minisztérium előterjesztésében is szerepelt, és úgy látszott, hogy megoldódhat ez a probléma kártalanítással, majd regionális és privát érdekek fölé kerekedtek ennek az ügynek, és most úgy tűnik, ez komoly veszélyt jelent.”

A hirbalaton.hu információi szerint, ha az építési engedélyt ki is kell adnia az illetékes építésügyi hivatalnak, a tényleges építkezés még nem kezdődhet el. A szomszédok – az OMSZ és a vízügy – fellebbezhetnek, jöhet még per, folytatódhat az időhúzás és a csata, de a probléma megoldása még mindig várat magára.

Hogy miért kerülhetnek veszélybe a siófoki obszervatórium mérései, és kiké volt korábban a szomszédos vízparti telek, arról egy korábbi cikkünkben számoltunk be.