Nincs megmentve a siófoki obszervatórium a szomszédtól

Egy július elején életbelépett kormányrendelet szerint “a meteorológiai obszervatórium magaslégköri szondával, időjárási radarral vagy szélradarral rendelkező létesítményének 60 méter sugarú környezetében új építmény nem helyezhető el.” A hirbalaton.hu értesülései szerint a Molnár Beton tulajdonában lévő Azúr Szórakoztatóközpont Kft. mégis megteheti, a napokban meg is kezdte a földmunkákat: 8 lakásos épületet akar felhúzni a vízparton, a siófoki obszervatórium közvetlen szomszédságában, 60 méteren belül, ami veszélyezteti a 85 éve beindított balatoni viharjelzés alapjául szolgáló mérések pontosságát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) siófoki bázisa mellett évek óta építkezni akarnak. Az Azúr a megkezdett tereprendezéssel vélhetően demonstrálni kívánja, hogy komolyan gondolja a tervei megvalósítását. Azért teheti meg, mert az érvényben lévő jogszabályok neki kedveznek. Sajnos a 121/2019. (V.27) kormányrendelet, bár a kormányzati szándék nyilvánvaló, nem oldotta meg a siófoki obszervatórium védelmét – a hirbalaton.hu által megkérdezett szakértők szerint. A siófoki önkormányzattól kapott információk ezt megerősítették, miszerint ameddig nem születik meg az új elvárásoknak megfelelő Helyi Építési Szabályzat, addig a régi van érvényben, amely még lehetővé teszi az építkezést.

Több mint egy fél évtizede tart a csata, amiben már sokan sok mindent tettek, hogy megakadályozzák a balatoni obszervatórium szomszédságában lévő, nyúlfarknyi (körülbelül 60X20 négyzetméretes) területen az építkezést. Az aktuális beruházó is mindent elkövetett, hogy a kezdeti hibák után minden formai feltételnek, és minden érvényben lévő jogszabálynak megfeleljen, hiszen akkor előbb-utóbb ki kell adni számára a végleges építési engedélyt. Többek szerint arra megy ki a játék, hogy a telektulajdonos minél nagyobb összegű kártalanítást kaphasson az államtól. Mert nem kétséges, állami szerepvállalásra lenne szükség a kérdés megoldásához.

Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testületének elnöke egy tavaszi konferencián úgy fogalmazott a tervezett építkezésről: „Legnagyobb kudarcélményem a balatoni viharjelzés és a meteorológia ügye. Több milliárdot fordítottuk az elmúlt 7-8 évben a viharjelzés fejlesztésére, és amikor már majdnem elértünk a csúcsra, úgy tűnik összedől az egész.” Kifejtette azt is: „Azért érzem ezt nagy kudarcnak, mert pár évvel ezelőtt 3 minisztérium előterjesztésében is szerepelt, és úgy látszott, hogy megoldódhat ez a probléma kártalanítással, majd regionális és privát érdekek fölé kerekedtek ennek az ügynek, és most úgy tűnik, ez komoly veszélyt jelent.”

A hirbalaton.hu információi szerint, ha az építési engedélyt ki is kell adnia az illetékes építésügyi hivatalnak, a tényleges építkezés még nem kezdődhet el. A szomszédok – az OMSZ és a vízügy – fellebbezhetnek, jöhet még per, folytatódhat az időhúzás és a csata, de a probléma megoldása még mindig várat magára.

Hogy miért kerülhetnek veszélybe a siófoki obszervatórium mérései, és kiké volt korábban a szomszédos vízparti telek, arról egy korábbi cikkünkben számoltunk be.