Még kivárnak a fesztiválszervezők (InfoRádió)

Továbbra is bizonytalan a fesztiválok tervezhetősége, valószínűleg a tavaszi és nyár eleji rendezvények elmaradnak, vagy később tartják meg őket – mondta az InfoRádiónak Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke. A VOLT Fesztivál és a Balaton Sound társalapító-főszervezője szerint egyelőre mindenki kivár, és nem veri költségekbe magát a reklámkampányokkal és az előleg kifizetésekkel.

A fesztiválszövetség vezetője az elhúzódó koronavírus-járvány miatti legnagyobb problémát a tervezhetetlenségben látja, hiszen egy fesztivált nem egy–két héttel előtte szokás megszervezni, annak nagyságától, a látogatók becsült számától függően ez ugyanis akár több hónapos, de akár több éves előkészületet és szervezést kívánhat. Most azonban ez a rend bomlott föl, emelte ki Márta István, megismételve, hogy mindent az tesz majd függővé, hogy a járvány miként alakul és ezzel összefüggésben az oltási paraméterek, vagyis hogy melyik korosztály mikor jut majd vakcinához.

Jelen állás szerint viszont az látható, hogy a fesztiválok sem a tavasszal, sem a nyár eleji időszakkal nem terveznek. Márta István szerint különbséget kell tenni abban, hogy egy fesztivál gazdasági vállalkozásként, vagy például egy önkormányzati intézményként fut-e, hiszen utóbbi esetében viszonylagosan biztos fizetések mellett történik a szervezés. A több mint kétszáz taggal rendelkező Magyar Fesztiválszövetség felmérései szerint a legnagyobb veszteségeket ugyanis a gazdasági társaságban szervezendő fesztiválok szenvedték el. Ugyanakkor nem arról van szó, hogy a fesztiválok nem terveznek, csak már megint ugyanott tartanak, mint tavaly, miszerint lehet, hogy időpontcsúsztatással, esetleg programváltoztatásokkal és egyebekkel kell majd élniük.

Kivétel nélkül mindenki úgy készül, hogy ha lesz rá lehetőség, meg fogja rendezni az idei évre tervezett fesztiválját, más kérdés, hogy erre mennyi esélyt látnak – erről már Lobenwein Norbert, a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound társalapító-főszervezője, a Sziget Szervezőiroda egyik tulajdonosa beszélt az InfoRádiónak. A hazai és nemzetközi tapasztalatok azonban azt mondatják vele, hogy az igazán nagy, sok tízezer külföldi turistát vonzó fesztiválokra nem kerül majd sor, legalábbis a megszokott formájukban.

Így egyelőre abban bizakodnak, hogy legalább a hazai közönség számára lehessenek tömegrendezvényeket szervezni idehaza.
Bár majd minden fesztiváljuk esetében több forgatókönyvvel készülnek, a szakember arra emlékeztetett: január vége felé máskor már jócskán köztudott szokott lenni a fesztiválok programja, és már az előző év november–december tájékán kezdetét szokta venni a jegyelővétel, amire a legtöbb eseménnyel kapcsolatban idehaza egyelőre most még nem került sor.

A fesztiváligazgató megjegyezte, esetükben azon nemzetközi világsztárok között, akiket vár a közönség, még nincs olyan, aki visszamondta volna a turnéját, ami egy folyamatos várakozó álláspontnak köszönhető. Reménnyel szolgál azonban, hogy vannak olyan fesztiválok Európa-szerte, amelyek már hónapok óta árusítják a jegyeket, és a teljes programjukat meghirdették.