Még engedik a Balaton vizét

Több mint egy hónapja 120-121 centiméteres a Balaton vízállása, annak ellenére, hogy több mint egy hónapja nyitva a Sió-zsilip. Február vége óta már csak csekély intenzitással (6 köbméter/secundum) eresztik a tó vizét. A víz hőfoka a vasárnap reggeli mérés szerint 4,5 Celsius fok volt Siófoknál – a vizugy.hu által közölt adatok szerint.

A jó vízminőség miatt lelátni a meder aljára, ezért sokan azt hiszek, alacsony a Balaton vízállása. Valójában a csapadékok hatására hetek óta nem csökkent a vízszint, ami valamivel meghaladja a márciusban megszabott vízszint-maximumot. A szabályozás szerint csak májustól szeptemberig kell 120 centiméteren (+/- 5 %) tartani a tó vízszintjét, a többi időszakban ez az érték alacsonyabb.

Erre azért van szükség, mert a szél és a hullámok ennél jóval magasabb vízszintet produkálnak egyes partszakaszokon, ami kiöntésekhez vezet. A péntek esti szelek idején például Balatonmáriafürdőn a 132 centimétert is elérte a vízállás – a vizugy.hu adatai szerint -, miközben a partvédművek ennél alacsonyabb vízszintre lettek tervezve.

Pár éve emelték 110-ről 120-ra a Balaton vízszint-maximumát, ami gyakoribb kiöntéseket eredményez. Jelenleg a legalacsonyabban fekvő, délnyugat-balatoni települések strandjain már több helyen zajlik a parti részek feltöltése, azaz megemelése.