Mederkotrás és haltelepítés követel fokozott figyelmet a vitorlázóktól

Mederkotrás folyik Szántód közelében februártól május végéig, a munkálatok fokozott figyelmet igényelnek a vitorlázóktól. Balatonvilágosnál, Tihanynál, Fonyódnál és Balatonfűzfőnél haltelepítést végeznek márciustól július közepéig – számol be honlapján a Magyar Vitorlás Szövetség.

A szántódi homokzátonynál mederkotrás és homokkitermelési munkák indulnak, ezért a hatóság hajózástól elzárt területet jelölt ki. A terület sarokpontjait – az úszómunkagép tómeder felőli horgonyait – a  Hajózási Szabályzatban előírt nappali és éjszakai jelzésekkel jelölik meg. A sarokpontokat jelző sárga úszókon az áthaladási tilalom jelzésére vörös-fehér-vörös jelet helyeznek ki. A sarokpontokat összekötő határvonalak felezőpontjait nappal merev vörös háromszög alakú zászlóval ellátott sárga bójával, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között egy ritmikusan felvillanó sárga fénnyel jelölik meg. A munkát végző úszómunkagépen is a megfelelő jelzések lesznek. A környéken fokozott óvatossággal kell közlekedni.

A hajózástól elzárt területet meghatározó pontos koordináták a következők:

Fogassüllők és keszegek mesterséges ivóhelyeinek telepítését kezdték meg 2019. március 10-én, a munka július 15-ig tart. Az alábbi felsorolásban szereplő területeken elhelyezett úgynevezett fészeksorok alsó és felső határa és azok felezőpontjai merev vörös háromszög alakú zászlóval ellátott sárga bójával vannak megjelölve. A szóban forgó helyeken fokozott óvatossággal kell közlekedni.

 • A Balatonvilágosi vasútállomástól Siófok irányában a partvonal mentén 500 méterre, a parttól 500 méteres távolságban.
 • Tihanynál a Bahart kikötőjétől északi irányban lévö vízterületen a partvonaltól 150, 200 és 250 méteres távolságban.
 • Balatonszemesnél a Bahart-kikötőtől nyugatra esö vízterületen a parttól 200 m távolságban.
 • Fonyódon a Várhegy előtt, a parttól 200 méteres távolságra kezdődik majd a fészeksor.
 • Balatonberénynél az óriás csúszda előtti vízterületen, a parttól 300 méterre lesznek ívó helyek.
 • Balatonfüzfön a déli oldali település végét jelző közúti tábla vonatától déli irányban 500 méterre, a nádastól maximum 20 méterre, 300 m hosszúságban.
 • Tihany- Sajkodi-öbölben a MOHOSZ (Magyar Országos Horgász Szövetség) kikötőjétől északi irányban 50 méterre, a nádastól maximum 20 méterre, 300 m hosszúságban.
 • Tihany- Sajkodi-öbölben a MOHOSZ kikötőjétől déli irányban 50 méterre, a nádastól maximum 20 méterre, 300 m hosszúságban.
 • A Zala-torkolattól Keszthely irányában 500 méterre, a nádastól maximum 20 méterre, 300 m hosszúságban.
 • A fonyódligeti gyermektábor keleti végén, az Ordacsehi-befolyótól nyugatra található nádas elötti részen, a nádastól maximum 20 méterre, 300 m hosszúságban.
 • Fonyódon a Horgásztanyától keleti irányban, a Sport utca előtti nádas előtt, a nádastól maximum 20 méterre, 300 m hosszúságban.A hunsail.hu oldalon megtalálható a kormányhivatal hivatalos és részletes hirdetménye a kotrásról. További részletek a haltelepítésről a hajózásért felelős kormányhivatal – a lenti csatolmányban és ezen a linken elérhető – hivatalos hirdetményében olvashatóak.