Mederkotrás a vizes VB helyszínén (balatonfured.hu)

A vizes VB nyíltvízi versenyeire készülve megkezdték a Tagore sétány előtti öböl mélyítését és tisztítását Balatonfüreden. A következő feladat, a Balatonba benyúló mobil lelátó megépítése, amely a mederkotrás befejezése után kezdődhet meg.

A vizes vébé versenyeinek lebonyolításához 160 centiméteres vízmélységet kell biztosítani, ezért van szükség a meder mélyítésére illetve tisztítására. A munkálatot a Balatoni Hajózás Zrt. végzi, abban bíznak, hogy a versenyig nem lesz olyan időjárás, ami visszakotorja az iszapot a mederbe.

Ezzel a munkával előreláthatólag egy hónapon belül végeznek, majd elkezdik építeni a mintegy kétezer férőhelyes, a Balaton vizére létesítendő mobil lelátót. A rózsa kerttől egészen a fastégig nyúló lelátót azért teszik a vízre, hogy tehermentesítsék, a sétányt illetve a közönség minél közelebbről nézhesse a versenyeket.

A parttól a versenyek 25-30 méterre zajlanak majd, a lelátó mintegy 17 méterre nyúlik be a víz felszínén. A sportolók bójákkal jelölt pályán úsznak majd, a versenyek három vízre telepített ledfalon is követhetők lesznek, a célba érkezés viszont közvetlenül a lelátók előtt zajlik.

A sétányon a versenyt kiszolgáló pavilonok, konténerek kapnak helyet, így a Tagore sétány június közepétől részlegesen le lesz zárva. A szervezők ígérik, minden ideiglenes létesítményt legkésőbb augusztus 18-ig lebontanak.