Meddig üssük a vasat? – nagyvázsonyi élő kovácsműhely-múzeum (balatontipp.hu)

Nagyvázsony egyik különleges látványossága Tarsoly László kovácsmester műhelymúzeuma. Egy olyan, ma is működő műhely, ahol akár a munkába is bekapcsolódva ismerhetjük meg, hogyan, milyen eszközökkel dolgoztak és mit is csináltak a kovácsok száz, vagy akár kétszáz évvel ezelőtt.

A balatontipp.hu ottjártakor a mester éppen egy tüzesen izzó tölgyfalevelet formázott a kalapácsával az üllőn.  A tölgyfalevél közel száz társával és más darabokkal arra a díszkútra készül, amit a vázsonyi német nemzetiségi önkormányzat rendelt meg tőle. A leveleket vaslemezből vagdosta ki, aztán jön a felhevített formázás.

– Amikor ilyen vörösen kiveszem a tűzből, ezer fokos a hőmérséklete. Aztán ahogy egyre hidegebb lesz, úgy változik a színe is. Hatszáz fokon már meggypiros. Ilyenkor abba is hagyhatom a kalapálást, mert már nem lehet megfelelően formázni – magyarázza.

Nagyobb munkák idején a kovácstűzhely folyamatosan működik. Erről a tevékenységről, és a vásárokba, a Művészetek Völgyébe rendszeresen meghívott Tarsoly Lászlóról további részletek is olvashatók fotókkal illusztrálva a balatontipp.hu oldalán.

Tarsoly mester 1980-tól végzi önálló iparosként a munkát. A nagy érdeklődést látva nyitották meg 2003-tól múzeumként is a vázsonyi műhelyt. Különleges alkalmakkal még az udvaron álló kovácsoltvas ágyú is megszólal, amihez hasonlóak láthatók a vázsonyi és szigligeti várban is.

A kovácsmester igény esetén egyórás bemutatókat tart 10-25 fős csoportoknak, ahol a kovácsolást ki is lehet próbálni. A bejelentkezéseket felesége, Rózsi asszony fogadja a +36 88 264-057-es telefonon. Mivel Tarsoly László két év múlva nyugdíjba készül, érdemes mielőbb elindulni.

(14:38)