Maximális sebességgel eresztik a Balaton vizét, és csapadékos napok jönnek

Kössük fel a gatyát, hiszen a Balaton átlagos vízállása március 15-én 128 centiméter, szabályozási maximum feletti, a Sió-zsilipen pedig a korábban maximálisnak mondottnál is gyorsabban, 60 köbméter/sec sebességgel eresztik a vizet mától, miközben csapadékos napok jönnek. Siójutnál már komoly a belvíz, ami összefügg a Sió magas vízállásával (ld. fotók).

Első látásra nehéz eldönteni, hogy a Siófoktól mintegy 10 kilométerre eső Siójutnál ma készült fotón a bicikliút melyik oldalán van a Sió, és melyiken a belvíz (fotó: hirbalaton.hu)

 

A vízügy hivatalos honlapján látható, hogy a Balaton Sió-zsilipnél történő vízeresztését 60 köbméter/sec-ra növelték március 15-én, miközben korábbi vízügyes nyilatkozatok szerint a zsilip maximális eresztési kapacitása másodpercenként 55,3 köbméternyi. (Nem véletlen, hogy a balatoni keretből több mint 12 milliárd forintot szánnak a Sió-csatorna meder-rehabilitációjára és a Sió-zsilip átépítésére).

A Balaton szabályozási vízszintmaximumát pár éve emelték 110 cm-ről 120 cm-re. A vízeresztés február 7-én kezdődött 124 cm-es vízállásnál. Azóta több víz jutott a Balatonba a befolyókon és a lehullott csapadék által, mint amennyit le tudtak engedni, így jelenleg 128 centiméter a vízállás (2014-ben már volt 135 centiméter is, komoly gondokat okozva). A meteorológiai előrejelzések szerint csapadékos napok jönnek, így várhatóan tovább emelkedik a Balaton vízszintje. Ez azt jelenti, a vízeresztés intenzitásából se tudnak egy ideig visszavenni – a Sió-mentén gazdálkodók nagy bánatára.

Az alábbi ábrán látható, hogy a Sió gát alatti vízállása a megnövelt vízeresztés miatt 290 cm-re emelkedett, 7 centiméterrel elmaradva a 2006-ban mért abszolút maximumtól.

(forrás: vizugy.hu)

Belvíz Siójutnál – a háttérben a település házai láthatók (fotó: hirbalaton.hu)