Maurer kiállítás nyílik a sztáralkotásokat is felsorakoztató Vass László galériában

A veszprémi Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény galériájában  július 15-én nyílik Maurer Dóra kiállítása, ami október végéig látható. A Vass László Gyűjteménynek több olyan világsztár képzőművésztől származó képe is van, akiknek alkotásai díszítették Barack Obama otthonát, amikor még a Fehér Házban lakott.

Josef Albers, Robert Mangold és Sean Scully – három világsztár képzőművész, akiknek az alkotásai megkerülhetetlenek a modern művészet tárgyalásakor. Az Architectural Digest kiadványa szerint többek között ezeknek a művészeknek az alkotásai díszítették Barack Obama amerikai elnök egykori otthonának falait a Fehér Házban.

Ezeknek a festményeknek gyakorlatilag a testvérei megtalálhatók Vass László gyűjteményében. Érdemes figyelemmel kísérni a magángyűjtemény folyamatosan frissülő veszprémi kiállításait, ahol más figyelemre méltó munkák mellett feltűnhetnek a Vass Gyűjtemény Albers,  Mangold és Scully alkotásai is.

Josef Albers: Tanulmány a „Tisztelet a négyzetnek” című képhez: Allegro, 1963, olaj, faroslemez, 45,7×45,7cm – Vass László Gyűjtemény

 

Sean Scully: Wall of Light Dark Blue, 2009, olaj, vászon, 60,5x82cm – Vass László Gyűjtemény

 

A tavalyi, nagysikerű londoni White Cube-beli egyéni kiállítása után a magyar neoavantgárd jeles képviselője, Maurer Dóra október 28-ig vendégeskedik a veszprémi Modern Képtár – Vass László Gyűjteményben. A Munkácsy- és Kossuth díjas grafikus, festő, filmkészítő, művésztanár „A figyelés tárgya” című kiállításán tetten érhető lesz az alkotásaira jellemző stílus: Maurer Dóra egyik alkotó énje játékos, szellemes, nőies, a másik ezzel szemben határozott, egzakt és rendszeres. A tárlat a Hegyeshalmi László által vezetett Művészetek Háza csapatának munkája, és július 15-n, szombaton 11 órakor nyitja meg Geskó Judit, a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Gyűjteményének vezetője.

 

Maurer Dóra: Quod libet 54

Vass László műgyűjtő és a Balaton: az egyedi, kézzel vart cipőket készítő Vass László családjával a hetvenes évek elején vett egy nyaralót Balatonfűzfőn, később Tihanyba és Balatonfüredre költöztek. A veszprémi Tűztorony alatti három romos épület felújítását követően 2003-ban nyílt meg a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény Galéria, ahova a legféltettebb kincseiket hozták, mert szerintük a világ művészeti térképére csak akkor kerülhet fel egy város, ha jelentős alkotásokat tud felsorakoztatni, kevesebbel nem érdemes beérni. „Jó érzés, hogy nálunk sok olyan alkotást láthat a közönség, ami után biztosan úgy távozhat: ezért érdemes volt Veszprémbe jönni” – vallja Vass László.