Másodfokú viharjelzésben mentettek horgászt a vízirendőrök

A mai napon, április elsején beindult a viharjelzés a Balatonon, de hiába villogott másodfokon, egy győri horgász figyelmen kívül hagyta, és elsodródott a parttól. A vízirendőröknek kellett kimenteniük. Felelnie kellett szabálysértésért is, mivel ilyenkor csónakkal közlekedni tilos.

(fotó: police.hu)

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságra április 1-jén 14 óra körül érkezett a segélyhívás, hogy Pálkövén egy horgász, a II. fokú viharjelzés tiltása ellenére útra kelt csónakkal, és az erős szél elsodorta a parttól – írja a police.hu. Önerőből nem tudott a partra visszaevezni. A kiérkező vízirendőrök Révfülöpnél találták meg a győri lakost, akit beemeltek a hajójukba, a csónakját pedig vontára vették.

Horváth László a vízirendészet kapitánya a hirbalaton.hu-nak elmondta, a horgász a bojlis készségét kívánta beljebb vinni a tóba, amikor elsodródott. Az északi szél és a nagy hullámok miatt könnyen beborulhatott volna a vízbe, ami jelenleg mindössze 6 fokos, így hamar kihűléshez vezethetett volna. A könnyelmű horgász bírságot fizetett, mivel másodfokú viharjelzésnél (ilyenkor a viharjelző percenként 90-et villan) csónakkal és más vízi sporteszközzel – a vitorlások kivételével – is tilos közlekedni.

Elsőfokú viharjelzés esetén, amit a viharjelző percenként 45 villanása jelez, csak a parttól számított 500 méteren belül szabad úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel a vízben tartózkodni – hívja fel a figyelmet a rendőrség.