Másodfokú viharjelzés lépett érvénybe a Balatonon! (friss: 17 órától már csak elsőfokú..)

A Balaton mindhárom medencéjében másodfokú viharjelzés lépett érvénybe vasárnap koradélután, ami 17 óra után elsőfokúra csökkent. Az északnyugati szél tovább erősödik a térségben, a széllökések sebessége a 60 km/h-s is lehet. Zivatarfelhő környezetében viharossá fokozódhat a szél, helyenként elérve a 80-90 km/órás sebességet is. Koradélután még csak néhol, majd a délután második felétől egyre többfelé fordulhat elő zápor, zivatar – a met.hu tájékoztatása szerint.

A Balaton Siófoknál 25,5 fokos.

Az elsőfokú viharjelzés – percenként 45 sárga fényű fényfelvillanás – az erős (40 kilométer/óra és 60 kilométer/óra közötti) szélre, a másodfokú viharjelzés – percenként 90 sárga fényű fényfelvillanás – pedig a viharos (60 kilométer/órát meghaladó) szélre figyelmeztet. A jelzések kiadása a szélerősödést megelőzően fél-másfél órával történik.

 

Első fokú viharjelzés

Az elsőfokú viharjelzést sokan nem veszik komolyan, hiszen ilyenkor gyengébb a szél és kisebb hullámokat ver a víz. Ha ez a viharjelzés van érvényben, akkor a jelzésre szolgáló berendezés percenként 45-öt villan. Ebben az esetben úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. A különböző felfújható vízieszközöket, a matracot, csónakot vagy labdát ilyenkor hagyjuk a parton, mert könnyen elsodródhatunk velük. Amennyiben a szél vagy a hullámok magukkal ragadták, semmiképpen ne ússzunk utána, ezzel ugyanis magunkat is veszélynek tehetjük ki.

 

Másodfokú viharjelzés

A másodfokú jelzés arra figyelmeztet, hogy a vihar rövid időn belül megérkezik az adott partszakaszhoz. Nagy, tarajos hullámok és viharos szél kíséri. Ekkor már a viharjelző lámpák percenként 90-szer villannak fel. Fürödni vagy bármilyen vízi eszközzel közlekedni ebben az esetben tilos. Ez alól egyedül a vitorlázás a kivétel. Ne felejtsük el, hogy nem csak a mély vízben lehetünk veszélyben. Vihar esetében ugyanis könnyen „porzik a víz”, vagyis 50-70 centi magas vízpermetet jön létre a felszínén, ami megnehezíti a légzést.