Óránkénti 100 kilométeres széllökések is lehetnek a Balatonnál (mti.hu)

Széllökés veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Pest és Fejér vármegye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. csütörtök délelőtt, de a Balaton keleti, északkeleti részén is előfordulhatnak akár óránkénti 90-100 kilométeres széllökések.

 

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban a várt legerősebb széllökések meghaladják az óránkénti 90 kilométeres sebességet.

A HungaroMet előrejelzése szerint csütörtökön napközben tovább erősödik a légmozgás és a délnyugati és északkeleti országrészek kivételével nagy területen kell számítani sík vidéken is viharos széllökésekre. A maximális széllökések erőssége síkvidéken általában az óránkénti 70-90 kilométeres sebesség között alakul, de kiemelten a Balaton keleti, északkeleti részén, a Dunántúli-középhegység és a főváros térségében akár óránkénti 90-100 kilométeres széllökések is előfordulhatnak, a hegyekben ennél erősebbek sem kizártak. Estére fokozatosan veszít erejéből a légmozgás.

Fejér és Pest vármegye területére másodfokú figyelmeztetés van érvényben széllökés veszélye miatt csütörtök éjfélig.

Vas, Zala, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyék kivételével az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, vagyis ezeken a területeken a várt legerősebb széllökések meghaladják az óránkénti 70 kilométerest.

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek felhívta a figyelmet arra, hogy a viharos szél fákat dönthet ki, ágakat szakíthat le, amelyek gyakran elektromos vezetékeket szakítanak el. Azt kérik, aki elszakadt elektromos vezetéket lát, ne közelítse meg, és hívja a 112-es segélyhívó számot. A közlekedőket arra kérik, kellő körültekintéssel közlekedjenek állványok, fasorok közelében.