Másodfokú riasztást adott ki hevesebb zivatarok veszélye miatt a meteorológiai szolgálat (FRISS: visszavonták)

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Zala vármegyére az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombat délután. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Zala vármegyében hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is. Zivatar veszélye miatt elsőfokú (sárga) riasztás van érvényben a másik két balatoni vármegyék, Somogy és Veszprém területén is, valamint Baranyában és Győr-Moson-Sopron vármegyében.

FRISSÍTÉS: szombat késő délután visszavonta a korábban Zala vármegyére a heves zivatarok veszélye miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztást az OMSZ.

 

A meteorológiai szolgálat szombatra kiadott figyelmeztetése szerint elsősorban a Dunántúl nyugati részén labilizálódik a légkör, amelynek hatására zivatarok kialakulására kell számítani a kora délutáni óráktól kezdődően. Az északnyugatról délkelet felé gyorsan áthelyeződő cellákat helyenként 70-80 kilométer/órát meghaladó széllökés, – döntően 1-2 centiméteres, egy-egy helyen 2 centiméternél nagyobb – jég, valamint intenzív csapadékhullás kísérheti.

A zivatarok este – kisebb számban – a Duna-Tisza közére is átterjedhetnek. Vasárnap az ország keleti felében válnak kedvezővé a feltételek zivatarok kialakulásához, a zivatarokat átmeneti szélerősödés és helyenként apró szemű jég kísérheti.

FRISS: Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint továbbra is elsőfokú (sárga) riasztás van érvényben a zivatarok veszélye miatt mindhárom Balaton körüli megyében.