Márton nap: pontyhalászlé helyett ludaskása a tányéron (magyaridok.hu)

A Balatonnál Pálinkafesztivál, kedvezményes fürdőzés és helyi termékek vására is lesz. A balatoni vendéglők étlapjáról is eltűnnek ezen a hétvégén a halból készült ínyencségek, helyettük egyebek közt mandarinos, fűszeres, olívaolajban pácolt, libaaprólékos ludaskását, ropogós libacombot kínálnak. Több helyen várja különleges lúdvacsora a vendégeket.

 

A Siófokra csábító turisztikai szlogen, az „Itt kezdődik a Balaton” a Márton-napi eszem-iszomra is igaz: az őszi hétvégéken is nyüzsgő üdülőváros ugyanis háromnapos pálinkafesztivállal kívánja ráhangolni vendégeit egy ízélményekben gazdag balatoni gasztrotúrára. Az előttünk álló napokban a város főterén pálinkafőzdék tucatja kínálja a „gyümölcsöskertek üvegbe zárt esszenciáit”, lesz kézműves-kirakodóvásár, és persze esténként a kulturális központban zene szól.

Lúdvacsora várja a Balatonra látogatókat a füredi Blaha étteremben, libás ételeket kínálnak Ábrahámhegyen, Badacsonytomajban, a lellei jachtklubban, a keszthelyi Télikertben, a göcseji falumúzeumban és az idei Gundel-díjas Csapody Balázs szemesi Kistücsök éttermében. A Balatonföldvártól alig félórányi autóútra eső Igalfürdőn a Márton-napi vendégek százforintos jegyárkedvezményben részesülnek. Szombaton a simogató gyógyvizes fürdőzés után 11–14 óráig a belső medencében frissítő aquafitnesz-foglalkozás lesz, ez alatt a gyerekek libameséket hallgathatnak, ebéd után pedig egy négyórás medencebálban rophatják a gyerekek és a felnőttek.

Bakonyi ízekkel csábítanak holnaptól három napon át a helyi arénába a veszprémi Bakony expo rendezői. Pénteken délután megnyitják a gasztroudvart és a helyi termékek vásárát, majd népi játszóházban szórakozhatnak a gyerekek. Szombaton látványdisznóvágás lesz Fazekas Nándival és Sövényházi Balázzsal, délután 3-kor pedig a Lúdas Matyi című zenés, táncos vásári komédiát mutatják be a gyerekeknek. Kora este Derűre-bor(út) címmel folk-blues táncházban rophatják a libanaposok. És hogy ne éhezzen, aki végiglátogatja a rendezvényeket, este a Gourmand étteremben válogathat ínycsiklandó libaságokból. Vasárnap a kistermelők mutatják be portékáikat az Emlékek íze című programban, majd a Csurgó zenekar várja a vendégsereget.