Március 15-i ünnepségek a Balaton nyugati részén (zaol.hu)

Számos településen tartanak megemlékezéseket március 15-én, köztük a Balaton partiak sem kivételek. A zaol.hu a zalai eseményeket gyűjtötte össze.

Zalakaroson pénteken 9 órakor tartják a városi ünnepséget a Batthyány-szobornál. Tíz órától a Civil Házban mutatják be Faragó Annamária Menaságra repülj… című dokumentumfilmjét.

Zalakaros immár kilencedik alkalommal csatlakozott a nemzeti összetartozást jelképező Országfutás rendezvénysorozathoz. A fürdővárosi eseményre péntek délután kerül sor, mellyel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire is emlékeznek a résztvevők. A rajt 14 órakor lesz, gyülekező előtte a Gyógyfürdő téren, a Tourinform irodánál.

Családi hosszú hétvége címmel kézműves programokkal, gyerekdiszkóval és „forradalmi” szaunanapokkal várják a vendégeket pénteken, szombaton és vasárnap a Zalakarosi Fürdőben. Péntek este éjszakai fürdőpartit is tartanak, fellép az Irigy Hónaljmirigy.

Vonyarcvashegyen pénteken 17 órakor a művelődési ház ad otthont az ünnepségnek. A megemlékezést követően a koszorúzás lesz a hazáért halt hősök haranglábjánál.

Keszthelyen március 15-én a Fő térről ünnepi menet indul a Balatoni Múzeum elé. Itt 15 órakor kezdődik a városi ünnepség, köszöntőt mond Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Ruzsics Ferenc polgármester. Az ünnepi szónok dr. Pelyach István történész. Szerdán 17 órakor a Balaton Színházban vetítik a Menaságra repülj… című filmet, melyről Faragó Annamária rendező előadást tart. Csütörtökön 18 órakor a Balaton Színház elől fáklyás felvonulás indul az 1848–49- es forradalom és szabadságharc emléktábláihoz. Pénteken 10-kor a Balatoni Múzeumban Márciusi ifjak címmel családi nap, szombaton 15 órakor a Népmesepontban tavaszváró játszóház lesz.

Hévízen pénteken 17.30-kor a Tiszta Forrás Dalkör ad műsort a mozi előtt, majd innen 18 órakor fáklyás felvonulás indul a Városháza térre. Ott az ünnepi műsor keretében Papp Gábor polgármester mond beszédet.