Marcali a nyugalom városa remek felderítési és nyomozási mutatókkal (police.hu)

A Balaton déli partjától nem messze, Somogy megyében fekszik az egykori katonaváros, Marcali. A település nyugalmához a város rendőrei is nagyban hozzájárulnak munkájukkal. Beke Mária őrnagy, a Marcali Rend­őrkapitányság megbízott vezetője számolt be a police.hu-nak a jó felderítési és nyomozási mutatók hátteréről.

Az élet pedig tavasztól őszig igencsak zajos a somogyi kisvárosban. Az átutazók útba ejtik akár az első kellemes tavaszi hétvégén, a Balatonnál nyaralók pedig a nevezetességeire is kíváncsiak, és szívesen megszállnak a településen és környékén.

Egykori katonaváros két laktanyával, a belső a Hunyadi János, a külső a Petőfi Sándor laktanya volt. Az egykori belső laktanya nemcsak a fegyveresek történetének egyik jelentős állomása, de a város krónikájába is bekerült. A mai napig fontos a honvédhagyományok ápolása. Jelenleg Marcalit több mint 11 ezren lakják.

– Iharoson nevelkedtem, de Csurgón végeztem a gimnáziumot, és hamar eldöntöttem, hogy ezt a pályát választom, Csurgón is szereltem fel a testülethez 2001-ben. Tettem egy rövid kitérőt a Nagyatádi Rend­őrkapitányságra, majd ismét Csurgó következett, ahol őrsparancsnokként dolgoztam, és ezután vezetett az utam Marcaliba – kezdte Beke Mária őrnagy, a Marcali Rend­őrkapitányság megbízott vezetője.

– Nagyon jó, összeszokott az állomány, a többség a városban vagy a környező településeken él. A rendészeti és a bűnügyi szakterület között kiváló az együttműködés. A bűncselekmények száma évről évre csökken. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma is mérséklődött, ami növeli a biztonságérzetet a városban. A rablás teljesen visszaszorult szerencsére, tavaly már elenyésző számú eset volt. Mindehhez természetesen hozzájárul az állandó jelenlétünk. A tavalyi statisztikai adatok alapján a felderítési eredményességünk nagyon jó, hiszen 74,5 százalékos eredményt tudtunk felmutatni. A nyomozási eredményességünk pedig 84,9 százalékos volt, amire büszkék vagyunk.

 

Egy példa az eredményes nyomozati munkára

Az eredményes nyomozati munkát bizonyítják egy 2018. augusztus 30-ra visszanyúló, Boronkán történt ügy szálai is, melyben nemrégiben történt fordulat. Egy férfi tett akkor feljelentést, hogy egy ingatlanból ismeretlen elkövetők egy falba épített széfet vittek el, amelyben több millió forintnak megfelelő euró volt.

– Az adatgyűjtés során a fiatal nő és az ő közeli ismerőse, egy 68 éves német férfi került a látókörünkbe – mondta Koronczay Miklós alezredes, a Marcali Rendőrkapitányság kiemelt főnyomozója. – Az éjszaka folyamán a férfi lakásába az ablak felfeszítésével jutottak be, majd az ott lévő széfet kitépték a falból és ellopták.

– Az ügyben folytatott széles körű adatgyűjtésnek köszönhetően azonosítottunk egy 68 éves férfit – magyarázta Kovács Krisztián hadnagy, a Marcali Rendőrkapitányság vizsgálati osztályának vizsgálója. – A német állampolgárságú személyt 2018. szeptember 18-án őrizetbe vettük, és lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgattuk ki. Ugyanakkor előterjesztést tettünk a letartóztatásának indítványozására, amit a Kaposvári Járásbíróság még akkor elrendelt.

Az üggyel összefüggésben egy 29 éves nőt is gyanúsítottként hallgattak ki a zsaruk, mert tudomása volt a bűncselekmény elkövetéséről, segített a széf elrejtésében, és az eltulajdonított pénzből is részesedést kapott, ezért orgazdaság miatt kellett felelnie. A kutatás alkalmával megtalálták és lefoglalták az ellopott széfet és a pénz egy részét. Kiderült azonban az is, hogy nem egy, hanem két német férfi követte el a széf eltulajdonítását, és hárman osztozkodtak a zsákmányon. A másik német férfi azonban elutazott Németországba. Körözést adtak ki ellene. Végül Dél-Amerikában fogták el a helyi rendőrök 2019. december végén. A férfi ugyancsak lopás bűntettével gyanúsítható.

Nagy hangsúlyt fektetnek a tulajdon elleni rongálásra, illetve a tulajdont ért legkisebb lopásokra is. Ugyancsak odafigyelnek a bűnmegelőzésre, valamint a baleset-megelőzésre is. Egyik kiemelt célcsoport az ifjúság. Három általános iskola, egy szakközépiskola és egy gimnázium is működik a városban, így az iskolarendőrrel és a körzeti megbízottakkal is igen szoros az intézmények kapcsolata.

A városban jelentős a kerékpáros közlekedés. A viszonylag enyhe télnek köszönhetően alig pihentek a drótszamarak Marcaliban és a környező településeken. A kerékpárosok mellett az autós forgalom is számottevő. Ottjártunkkor is fokozottan ellenőrizték a gépkocsivezetőket, hogy betartják-e a sebességhatárokat. Minden évben, így idén is várhatóan sok munkát ad a szezonban a Balaton partja a zsaruknak.

 

Több balatoni település is az illetékességükhöz tartozik

A Marcali Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozik több Balaton-parti település is, így a kollégák ott is kiemelt figyelmet fordítanak a bűnmegelőzésre és a pihenni vágyók nyugalmának megőrzésére. Ehhez Somogy megye többi rendőrkapitányságáról, valamint a Készenléti Rend­őrségtől is megerősítő egységeket csoportosítanak át.

– Szerencsére úgy tűnt, hogy ezen a napon a gyorshajtók elkerülték a várost – mondta Juhász Zoltán főtörzszászlós, a Marcali Rendőrkapitányság járőre az ellenőrzések után. Két másik rendőr a város másik pontján ugyancsak az autósokat ellen­őrizte. Az okmányok átvizsgálása mellett a szondát is alkalmazták. Egy férfinál az alkoholszonda pozitívan jelzett, kiderült, hogy ittasan vezetett a délelőtti órákban. Ez meglepte a sofőrt, mivel állítása szerint csak előző este fogyasztott alkoholt. A férfit a rendőrök előállították, vezetői engedélyét elvették, és eljárás indult vele szemben ittas vezetés vétsége miatt.

A város a Dél-Dunántúl régió észak-nyugati kapujaként lényeges kapcsolódási pontot jelent Nagykanizsa, Keszthely és Nyugat-Magyarország más települései felé. Nyáron jelentős az idegenforgalom a városban és a környéken. Az ide érkezők rossz idő esetén is találnak kikapcsolódási lehetőséget a városi gyógyfürdőben. A nyári hónapokban a rendőröknek hatványozódik a munkájuk, mindezek ellenére ilyenkor is ügyelnek arra, hogy Marcali a nyugalom városa maradjon.