Maradt a kánikula, hétfő éjfélig tart a hőségriadó

A hidegfront hatására reggelre az ország nyugati felében felfrissült a levegő, de keleten, délkeleten tartja magát a hőség, és máshol is átmeneti csak az enyhülés – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a Facebook-oldalán, amiről az MTI számolt be. A frontbetörést erős, többfelé viharos szél kísérte, a Balatonnál néhol 90-100 kilométer/órás széllökések is előfordultak. A következő napokban várhatóan ismét melegszik a levegő, hétfőn 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Az országos tisztifőorvos jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg a hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

 

A pénteki hidegfront hatására az országban keleten is több helyen alakultak ki zivatarok, de korántsem mindenütt. Tegnap estétől a Dunántúlra is érkezett csapadék.

A meteorológiai szolgálat térképe alapján míg szombaton délelőtt az ország nyugati felében 20 Celsius-fok alatti hőmérsékletet mértek, az ország keleti felében már ekkor többfelé 30 fok körüli értékek voltak. Az előrejelzés szerint szombaton a csúcshőmérséklet a Dunántúlon 28 és 32, keleten 31 és 37 fok között alakul. Késő estére 19 és 27 fok közé hűl le a levegő.

 

Az UV-B sugárzás elérheti az extrém szintet

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a hőség miatt Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg is másodfokú, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Nógrád és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Felhívták a figyelmet továbbá, hogy az UV-B sugárzás országszerte elérheti a nagyon erős, néhol az extrém szintet.
Mindemellett az ország középső és keleti területein zivatarokra és felhőszakadásra is figyelmeztetnek. A felhőszakadás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.