Már több mint 90 lakástűzhöz riasztották a zalai tűzoltókat idén – videó (tvkeszthely.hu)

Novemberben csak Zala megyében hárman vesztették életüket lakástűzben. A katasztrófavédelem munkatársai felhívják a figyelmet, hogy ezeknek a baleseteknek a nagy része megelőzhető lenne, hiszen legtöbbször emberi gondatlanság miatt történnek. Sokat segíthet füstjelző és szén-monoxidjelző készülék beszerzése, valamint az egymásra való odafigyelés is – hívja fel a figyelmet a tvkeszthely.hu.

Legutóbb november 28-án történt halálos lakástűz Zala megyében. Zalakaroson egy családi ház idős lakója nem tudott kimenekülni időben az épületből. Nem sokkal az eset előtt Hévízen és Belsősárdon is történt hasonló tragédia. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője elmondta, a fűtési időszakban megszaporodnak a lakástüzek, ezek 99%-ban emberi gondatlanságra vezethetőek vissza. A sajtószóvivő kiemelte, megyénkben átlagosan 3-4 naponta gyullad ki egy lakás, a keszthelyi járásban ez körülbelül másfél-két hetente történik meg. Idén már több mint 90 esetben riasztották lakástűzhöz a tűzoltókat. 10 személy szenvedett füstmérgezést, 7 embert pedig a lánglovagoknak kellett kimenteniük. A statisztikák szerint reggel 6 és 23 óra között történnek leginkább ezek a balesetek. Ezeknek több okuk is lehet.

„Az első az mindenképpen a nyílt láng használata. Ugye itt az adventi időszak is, meggyújtjuk a gyertyákat hétről hétre. Ugye aztán lehetnek elektromos eredetűek ezek a lakástüzek. Tényleg egyre több elektromos eszközzel vesszük magunkat körbe és azért azt nem árt tudni, hogy a régen épült házak nem ennyi eszközre lettek tervezve és nem bírják a hálózatok a terhelést. Éppen ezért tanácsoljuk, hogyha valaki 1990 előtt épült házban él és még mondjuk nem gondolt arra, hogy felülvizsgálják vagy éppen átcseréljék a vezetékeket, akkor érdemes egy villanyszerelővel ezeket megnézetni.” – ismertette Kósi Zsolt sajtószóvivő.

Az adventi időszakban gyakoribb a sütés-főzés, azonban a magukra hagyott tűzhelyek által is keletkezhet tűz. Ugyanígy a fűtőberendezések is okozhatnak problémát. Az ágyban való dohányzás is veszélyes, évente Magyarországon 10-15 esetben van tűzhalál emiatt. A kéménytüzek is gyakori okozói a lakástüzeknek, továbbra is érdemes igénybe venni a kéményseprők szolgáltatását. A tragédiák odafigyeléssel és technikai berendezések segítségével is megelőzhetőek.

„Közeleg a karácsonyi időszak. Nyilván nem a legszebb karácsonyi ajándék egy füstérzékelő és egy szén-monoxid-érzékelő is. Azonban nagyon jó, ha van egy ilyen készülékünk, vagy akár kettő. Hiszen ezek a készülékek életmentőek. Ha csak a szénmonoxid-érzékelőkre gondolok, azok nagyjából többszáz emberi életet mentenek meg évente és Zala megyében is. Pont a napokban volt Nagybakónakon, hogy életet mentett egy szén-monoxid-érzékelő.” – tette hozzá a sajtószóvivő.

A kisebb tüzeket magunk is megpróbálhatjuk eloltani, ám ha túlnőtt rajtunk, azonnal tárcsázzuk a 112-es segélyhívószámot, valamint a lehető legrövidebb időn belül hagyjuk el az épületet.

A Keszthelyi Televízió vonatkozó adását itt tekinthetik meg.