Már öt Jásdi-bor szerepel a világ tizedik legjobb éttermének itallapján (welovebalaton.hu)

Jásdi István csopaki borásznak már az ötödik borát választották be a bécsi Steirereckbe, amit a világ tizedik legjobb éttermeként tartanak számon – derül ki Bánlaki D. Stellának a Forbes december 2-i Balaton mellékletében megjelent Összeszorított foggal nyomják a pedált jövő nyárig a Balaton vállalkozásai című cikkéből. A tételhez a két Michelin-csillaggal díjazott étterem sommelier-vezetője személyesen gratulált és „világjáró borszakírók” is jártak nála, hogy kóstoljanak és új könyveikben a régió hírét vigyék.

A Balatonfüred-Csopaki borvidék első számú borászának Lőczedombi 2016-os tételével bővült az osztrák étterem állandó borsora. A cikkben „az olaszrizling megmentőjeként” aposztrofált, idén már harmadik alkalommal az Év Borászának jelölt 70 éves szakember korábban felvett négy tétele pedig a Siralomvágó 2015, a Ranolder fehér 2015, a Ranolder vörös 2013 és a Furmint 2015.

„Jók voltak a szőlők is, a koraiak egyenesen zseniálisak. Először azt hittem, hogy ez a szürkebarát és a chardonnay éve, de aztán csatlakozott hozzá a furmint és most már az olaszrizlinggel is kezdek nagyon kibékülni” – mondta el az idei szüretről nyilatkozva, amellyel kapcsolatban korábban már mi is megkerestük. A hétvégén pedig borteraszán tartotta a Balaton vörösborait népszerűsítő rendezvényét, a Vörös Balatont; álláspontja szerint a kékfrankos a Balaton kékszőlője, „de ezzel nem mindenki fog egyetérteni, és ez jól is van így.”