Már nincsenek Balatonőszödön a Venezuelában bajbajutott magyar családok (sonline.hu)

Csak átmenetileg tartózkodott Balatononőszödön az a tíz magyar család, akik az évek óta tartó válság és a jelenlegi polgárháborús helyzet miatt jöttek el Venezuelából.

 

Harminc magyar származású család érkezett Venezuelából Magyarországra a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Segítségével. Közülük tíz család elhelyezésére, átmenetileg a balatonőszödi, egykori kormányüdülőben volt lehetőség. Mivel ez egy átmeneti megoldás volt, a családok már nincsenek a Balaton-parti településen.

A híresztelésekkel ellentétben a Venezuelából kimenekített családok, nem illegális bevándorlók, hanem Magyarországról korábban kitelepült, katolikus vallású, magyar állampolgársággal, illetve magyar felmenőkkel rendelkeznek. Mindnyájuknak volt biztos megélhetése, szakképzettsége, anyagi háttere Venezuelában, de a polgárháborús helyzet miatt menekülni kényszerültek az országból.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már tavaly nyáron üzent a kint élőknek: „A venezuelai magyarok ide nem menekülnek, nem emigrálnak, hanem hazajönnek!”

Miután a magyar kormány erkölcsi kötelességének érzi, hogy a világ bármely pontján bajbajutott magyarokon segítsen, így nem kérdés, hogy a venezuelai magyarok is számíthatnak ránk – ezt már az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Soltész Miklós mondta a napokban a hírportálnak – írja a sonline.hu.