Már most 4,5 millió vendégéjszakát foglaltak le a nyárra a magyar szálláshelyeken (telex.hu)

Május eleje óta több mint 40 százalékkal emelkedett a nyári hónapokra beérkezett előfoglalások száma, írja a Magyar Turisztikai Ügynökség csütörtöki közleménye alapján a telex.hu, amiben megjegyzik, hogy ha a növekedés ilyen dinamikus marad, a főszezonban nehéz lesz már szállást találni a népszerű hazai nyaralóhelyeken.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz beérkezett adatok szerint a lefoglalt vendégéjszakák száma már most eléri a 4,5 milliót. Összehasonlításképpen 2020-ban az összesített adatok alapján nyolcmillió vendég 22,7 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken.

A szezonban a vidéki szálláshelyekre érkezett a foglalások 89 százaléka, a balatoni szálláshelyek a legnépszerűbbek idén is a tó környékére foglalták a szállások 33% százalékát (a legnépszerűbb Balatonfüred,. Siófok és Hévíz), ezt követi a Mátra—Bükk (8%) és Debrecen és térsége (7%).

A belföldi szállásokra már februárban elindult a roham, miután 2020 végére gyakorlatilag megszűnt a turizmus Magyarországon. A beutazási korlátozások, illetve a szálláshelyekre vonatkozó védelmi intézkedések hatására a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 89 százalékkal, a külföldieké 96 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Az összes vendégéjszaka 70 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.