Már kivágták a fákat a „környezethez simuló”, fura balatoni beruházásnál (24.hu)

Balatonfűzfőn lakópark épül, ez persze annyira nem meglepő, az utóbbi időben egyre több luxuslakást húznak fel a tó körül. A Fűzligetnél az önkormányzat több apró parcellát összevont, így hasznosította a területet, mely a Balaton északi partján, a kerékpárút és a vasút mellett fekszik. Az új tulajdonos már hirdeti is a készülő, panorámás lakásokat, összesen 85-öt.

 

Az önkormányzat 11 058 négyzetméter területet adott el 45 millió forint, vagyis négyzetmétereként 4070 forintért. Igaz, az ingatlanegyüttes nem közművesített, de a vezetékes ivóvíz és az áram a szomszédos közterületről beköthető. Ez a beruházó számára egészen kedvező árnak tűnik, mivel a Balatonfűzfő tetején, 2,5 km-re a víztől árulnak 9973 forintos négyzetméteráron telket. A hét különálló épületben a 33 nm-es stúdió lakásoktól a 87 nm-es 4 szobás otthonokig többféle lakástípus is megtalálható majd, az árak egyelőre nincsenek feltüntetve az oldalon, de ha például a balatonlellei lakópark, a Lelle Resortáraiból indulunk ki, akkor 500 ezer forintos négyzetméter ár alatt nem igazán lehet majd lakást venni a Fűzligetben.

A lakópark úgy hirdeti magát, hogy mindegyik lakás „balatoni panorámás, tóra néző” lesz, ezt viszont egyelőre még a látványterveken is fák akadályozzák.

 

Tao vagy nem tao?

Az Öböl Tv a helyiek megnyugtatására készített egy rövid összeállítást a történésekről. (A videót azóta a Youtube-ról és az Öböl Tv oldaláról is eltávolították.) A videó kétségkívül legerősebb jelenete, amikor a polgármester arról beszél, hogy a beruházás környezetbarát és környezethez simuló, miközben éppen a kivágott fákat szállítják el a háta mögül.

Az Öböl Tv felvételén az is elhangzott, hogy egy komoly szándékú jelentkező volt, ahogy a polgármester fogalmazott: egy olyan cég, amelyik már többször is támogatta tao-pénzzel a várost, legutóbb 32 millióval.

A szóban forgó nyertes a Milton-Property Kft., amely a Wallis-birodalom része, vagyis Veres Tibor, az ország egyik legnagyobb ingatlanvállalkozójaként számon tartott milliárdos érdekkörébe tartozik.

A 24.hu próbálta tisztázni, volt-e valamiféle árukapcsolás a sporttámogatás és az ingatlanbiznisz között. Telefonon érte utol Marton Béla polgármestert, ám arra a kérdésre, hogy összesen mennyi tao-támogatást adott a városnak a Wallis és/vagy a Milton-Property, és mire kapták ezt a pénzt, meglepő választ adott: “A videóban rosszul mondtam, nem kapott pénzt a város sem a Wallistól, sem a Miltontól.”

Miután a tao-támogatásokat nyújtó cégek nevét titkolják, lehetetlen ellenőrizni, pontosan melyik társaság, mire adott pénzt. Annyi biztos, hogy például a Fűzfői Atlétikai Klub labdarúgó-szakosztálya 2017-ben közel 200 milliós támogatási összeget kapott.

Az önkormányzat versenytárgyalási felhívásában a 24.hu-nak két dolog szúrt szemet: a rövid határidő, és a részvétel feltételeinek hosszú sora.

A cikk folytatása itt olvasható.