Már dolgoznak a magyar tenger megújuló zsilipjén a Sió-csatornán (Magyar Építők)

Elkezdődött a régi leeresztőzsilip bontása a Balaton vízszintjét szabályozó nagyszabású projektben, valamint az üzemviteli épület szerkezetépítési munkái is zajlanak. A beruházás jelenlegi állásáról közösségi oldalán adott hírt a Colas Alterra Zrt., amely a Strabag Építőipari Zrt.-vel konzorciumban hajtja végre a korszerűsítési munkálatokat a Balaton nagyműtárgyain és a Sió-csatornán.

A közel 19 milliárdos fejlesztés eredményeképpen javulnak a fenntartható vízkészlet-gazdálkodás feltételei és a Balaton vízszint-szabályozásának lehetősége, biztonságosabbá téve ezzel a vízleeresztést. A Sió-zsilip kapacitása a duplája lesz a korábbi másodpercenkénti 60 köbméternek, ezzel biztosítható a vízterhelés hatékonyabb csökkentése nagy vizek esetén – írja a Magyar Építők.

A projekt megvalósítása során átépítik a két vízszintszabályozó nagyműtárgyat – a siófoki leeresztő zsilipet és a balatonkiliti mederduzzasztót, valamint a siófoki hajózsilipet.

Az üzemviteli épület szerkezetépítési munkái érdekes szakaszba értek: elkészült az első anyagában színezett fal.

A tervek szerint szeptember elején indul a leeresztőzsilipen lévő üzemi híd kivitelezése. Ha ez elkészült, befejezhető a régi műtárgy bontása és megkezdődhet az íveshíd építése. Az új műtárgyak a korábbiaknál jobban illeszkednek majd a tájba, egyes részeit pedig – az elképzelések szerint – a látogatók előtt is megnyitják.

Ezzel párhuzamosan a Sió felső szakaszának kotrási és depónia építési munkái, valamint a bal parti töltés áthelyezés is folyamatban vannak.

A Sió-csatorna árvízvédelmi töltésrendszerének magasítása és egy szakaszon történő áthelyezése az árvízvédelmi biztonság növelését szolgálja. A projekt keretében rendezik a Sió-csatorna mentén lévő, felújítandó magas parkokat is.