Manninger Jenő: “Keszthely óriásit lép előre” (Balatoni Krónika)

Kétségtelen, hogy az elkövetkezendő két évben óriásit lép előre, fejlődik Keszthely – utalt Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője arra, hogy a városban egyebek között két hotel, valamint sport- és szabadidőközpont nyitja meg kapuit, parti sétány épül, s megvalósul a Helikon Kastélymúzeum számos beruházást magában foglaló mintegy tízmilliárd forintos projektje.

Az elmúlt évről sajnos mindenkinek a járvány fog eszébe jutni, ami valóban meghatározta az életünket minden egyes téren 2020-ban – fogalmazott a Balatoni Krónikának Manninger Jenő. A térség országgyűlési képviselője kifejtette: a Balatonnál kisebb volt a baj, hiszen a nyár kimondottan jól sikerült, de a gyógyturizmusra épülő települések jelentősen megérezték a járvány hatásait. Még úgy is, hogy számtalan állami támogatásra került sor. Fejlesztésekre nagy összegeket fordított a kormány, a választókerületében összesen 1039 pályázaton 3,125 milliárd forintot nyertek a szobakiadók, illetve magánszálláshelyek.

Keszthelyen és környékén 737 pályázaton 2,234 milliárd forintot mutatnak e számok. Mindez ugyan a 2020- as problémákat nem oldotta meg, de a jövőre nézve nagyon jó lehetőségeket biztosítanak a támogatott fejlesztések. Szerinte a munkahelymegtartó támogatások is nagyban segítették a vállalkozásokat.

Beszélt arról is, hogy ha csak Keszthely környékét nézzük, akkor uniós pénzből elindult a gyenesdiási és zalaapáti tornacsarnok s új tantermek építése, pályázatot nyert a vonyarci, sármelléki, zalaszántói iskola is, sőt, Zalaszántón az óvodának is tornaszoba épül. Ezekre a forrásokra
a keszthelyi Vajda-gimnázium főépülete nem tudott pályázni, de célja, hogy erre is legyen majd pénz. A politikus szerint egyelőre már az is előrelépés, hogy most korszerűsítik a fűtési rendszert.

A falvakban a kultúrházak s a temetők rekonstrukciójára is jut pályázati pénz, és az útfelújítások is folynak, igaz ez tovább fog tartani, mint két év.

Keszthely tekintetében amellett, hogy folytak a beruházások, több jelentős projektet jelentettek be.

Manninger Jenő szerint a balatoni strandok fejlesztése folyamatos, a Magyar Turisztikai Ügynökség évente 30-50 millió forintos összegeket ad fejlesztésekre, komfortemelő felújításokra, eszközbeszerzésekre. Ezeket a keszthelyi strandok is elnyerték. A nagy előrelépés azonban egy sport- és szabadidőközpont létrehozása, melyet Nagy Bálint polgármesterrel együtt kértek a kormányzattól.

Ez azért fontos, hogy a vendégek számára ne csak a szezonban, hanem azon túl is számos szolgáltatást kínáljunk. A városban és környékén amúgy is kedvelt az aktív időtöltés, sok a sportrendezvény, a létesítmény tovább növelné a város vonzerejét. E projekt részeként egyébként egységes Balaton-parti sétány is készül a Libás strandtól egészen a város déli határáig.

A mintegy 5 milliárd forintos projekt tervezésére 400 millió forintot már meg is kapott a város. A tervezés folyamatban van, a beruházás
jövő év elején indulhat.

Két szálloda is megnyitja kapuit Keszthelyen: megújul a Helikon Hotel, és új épület emelkedik az egykori Via Hotel helyén. Mindkettő
magánberuházás, melyet a Kisfaludy-terv támogat.

Manninger Jenő szerint a szálláshelyekre nagy szüksége van Keszthelynek.

Azon dolgozunk, hogy az egyéb jelentős városi beruházások mellett például a zöld város projektnek, a szállodák, a sport- és szabadidőközpont megépítésének, valamint a Helikon Kastélymúzeum tízmilliárd forintos beruházásának (park kibővítése, fenékpusztai majorság felújítása, a Fenyves allé helyreállítása, a Vadászati Múzeum bővítése stb.) köszönhetően két év alatt óriási fejlődést lehet majd tapasztalni Keszthelyen, ami nemcsak a turizmust, de a helyi lakosokat is szolgálja.

– fogalmazott.