Malmok Völgye geotúrák: Kapolcs és Vigántpetend geo-teo kincseinek nyomában (bfnp.hu)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park soron következő Malmok Völgye geotúráján Kapolcsot és Vigántpetendet kapcsolja össze, egy látványosságokban gazdag felfedező körrel november 11-én.

A geotúra hangulatát a Kapolcsi Falumalom (egykori nevén Szaller-malom), különleges hanglatot árasztó belső tereiben alapozzuk meg, ahol a „Malmos Kapolcs” varázslatos világába teszünk időutazást, a Malmok Völgye munkatársának közreműködésével a szépséges, helyreállított, újra működő gépek zümmögése közepette!

A Kapolcsot Vigántpetenddel összekötő tanösvényen végig sétálva az Eger-víz gyöngyszemekként fűz fel néhány további, enyészetében is elbűvölő még ma is álló egykori malmot. A „versfa” mellett csörgedező forrásnál azt is megtudhatjuk, miért kapta a Fejfájós-kút nevet.

Vigántpetend templom-dombjára felkapaszkodva újabb különleges élmény vár ránk: a katolikus templom és a körülötte álló egyedi kialakítású szobrok népünk hagyományait hívják életre. Mielőtt tovább mennénk két zenélő követ is megszólaltathatunk! (Mindössze öt darab van belőlük Magyarországon, ebből kettő itt!)

A Plébánia Galéria tárja ki kapuját, ahol elhivatott helyi vezetők egy egyedülálló egyházi gyűjteményt mutatnak meg nekünk. Méltán érezhetjük itt, hogy a Malmok Völgye egyúttal a Lelkek Völgye is!

Kapolcs felé már a termékeny Dörögdi-medence tágas világában veszünk új lendületet, ahol a környező hegyekre alulról nyílik páratlanul teljes „inverz” panoráma. Csórompusztán áthaladva egy sor különlegesség között találjuk magunkat: lehetőség van közelről látni az Imár dombját (Amelynek a vonalában nevet a Vázsonyi-séd és Eger-vízként folytatja útját.)

Érdekességeket tudhatunk meg a Ginder-tó visszatérő felszín alatti vizeiről és a térség korábbi vízgazdálkodásának visszásságairól is. Erről a helyről láthatjuk a legjobban legfiatalabb Balaton-felvidéki vulkánunk, a Bondoró kráterének épségben maradt részét. Kapolcs határát a „partos” nevet viselő löszmélyúton érjük el. A zsidó temető jóállapotban megmaradt sírjai között érkezünk meg a műemléki védettség alatt álló római katolikus templomba, ahol – több különleges érték között – a híres Fekete Madonna oltárkép is megtekinthető – olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldalán.