Majd ha újraindulunk, olyan lesz, mintha 2008-ból indulnánk (forbes.hu)

A belföldi turizmus már jövőre visszatalálhat a 2019-es szintre, a külföldi talán 2024-ben. A magyarok többsége először a Balatonig megy, aztán Horvátországba és ha minden klappolt, utána távolabb. Mennyi esélye van Magyarországnak a külföldi turisták válság utáni visszacsábításában? Hogyan növeli piaci részesedését a válságban a magyar szállásközvetítő portál? Hol lehet idén nyáron jó áron nyaralni? Interjú Szigetvári Józseffel, a Szallas.hu vezérigazgatójával.

 

Forbes.hu: Mi történt a foglalásokkal, amikor a harmadik hullám miatt most március elején bejelentette a kormány a szigorításokat?

– Azonnal zuhanórepülésbe kezdtek. Ez csütörtökön volt, aznap földbe állt az érdeklődés. Az emberek tudták, hogy nem csak két hetes lezárásról van szó, húsvétig beindultak az azonnali lemondások. Aztán a sokk után újra elindultak felfelé lassan a nyári foglalások. Vasárnapra a nulláról a 2019-es érték 30 százalékára kúszott vissza a beérkező foglalások száma, míg mostanra a visszaértünk a bejelentés előtti 50% körüli értékre.
Forbes.hu: Mikor lehet sokkal nagyobb érdeklődés?

– A következő hetek a bezártságról szólnak, arra számítunk, hogy amikor jönnek a pozitív hírek a lazításról, akkor lesz nekibuzdulás. Abban bízunk, hogy ez április végére megtörténhet. Sokan most kénytelenek szabadságot kivenni az otthonmaradáshoz, ez nagyon hiányozni fog a nyári szabadságokból, így az ebben érintettek kénytelenek hamarabb tervezni és jó előre foglalni nyárra. Az biztos, hogy ha április végére normalizálódni látszik a helyzet, megugranak a foglalások.

 

Forbes.hu: A lezáráson-nyitáson túl mi mozgatja a keresletet?

– A kormányzati kommunikáció. Nem kell konkrét döntés nyitásról, zárásról, elég, ha beszélnek róla. Ha például egy kellően magas pozícióban lévő döntéshozó kommunikálná, hogy nyáron lehet majd menni nyugodtan, egy nap múlva kiugróan megnőnének a foglalások. Ebből következik, hogy ugyanilyen hatást vált ki a negatív kommunikáció is: lemondják foglalásikat a vendégek, vagy kivárnak tovább. Az emberek ebben a lezárásos időszakban realizálják azt, hogy az utazás, mint mikroboldogság mennyire fontos az életükben. Eddig természetes volt, hogy van. Amit pedig elvesznek, az felértékelődik. Ezért bármi ehhez kapcsolódó információt kapnak, rögtön reagálnak is rá. Mert szeretnék ezt a hiányt minél gyorsabban pótolni.
Forbes.hu: Ma már szinte minden szállás kínál szabadon lemondható opciót, kockázatmenetesen lehet foglalni. Ez segít?

– Lényegében a szabad lemondás miatt vannak foglalások. A biztonságvágy a pénzre is vonatkozik, az egész kínálat elment a szabadon lemondható, előleg nélküli irányba, mert csak erre van kereslet, mindenki ki akarja ezt szolgálni.  Horvátországba is tudsz 15 nappal indulás előtt ingyen lemondhatót foglalni. Ezek a lehetőségek viszont a válság elmúlásával is meg fognak maradni a piacon.

 

Az interjú folytatása itt érhető el.