Majális keretében adják át a balatonfüredi Helytörténeti Gyűjteményt

Ünnepélyes keretek között, május 1-én nyílik meg Balatonfüreden, az Óvárosban az új Helytörténeti Gyűjtemény, amely a város múltját őrzi és mutatja be. A korszerű intézményben a helytörténeti kutatószolgálat mellett látványtár-kiállítás és zeneműterem is helyet kapott. Az avatás napján a Kossuth utcán koncert és gyerekprogramok várják az érdeklődőket – írja a balatonfured.hu.

 

Készülünk a nyitásra. Nagy öröm, hogy végre egy helyen tudjuk tárolni és részben bemutatni a város helytörténeti gyűjteményének anyagát. Hetenként három napon biztosítjuk majd a kutatószolgálatot, lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások is, ahol helyi diákok megismerkedhetnek a város történetével. Az épület emeletén látványtár-kiállítás lesz látható, amely Balatonfüred régmúltjának mindennapjait igyekszik bemutatni. A kiállítás persze csak egy ízelítő a rendelkezésünkre álló hatalmas anyagból

– válaszolta a lap kérdésére Tóth Györgyi, a Lipták Gábor Városi Könyvtár igazgatója.

A könyvtárhoz tartozó Helytörténeti Gyűjtemény tulajdonképpen a város teljes múltját tartalmazza. Iratok, régi dokumentumok, néprajzi tárgyak, gazdag könyvtár, képzőművészeti alkotások, archív fotográfiák, képeslapok gyűjteménye, amelyeket végre szakszerűen lehet majd tárolni.

Az épületben egy zenetermet is kialakítottak, itt próbál majd a Balatonfüred Koncert Fúvószenekara és a város Vegyeskara.

Az intézmény átadó ünnepségét május 1-én tartják, lesznek kitelepülők, koncert és tánc. A részletes program ITT.

– Elfoglaljuk a Kossuth utca egy részét, felállítunk egy színpadot, ahol gyerekprogramok és koncert lesz. Több helyi művészeti csoport is fellép majd. Várjuk az érdeklődőket, meg lehet nézni az új épületben kialakított kiállítást. Szeretnénk méltón megünnepelni, hogy a Városi Helytörténeti Gyűjtemény egy ilyen korszerű épületben találta meg végső helyét – mondta Tóth Györgyi.

Hgy

(Fotó: balatonfured.hu)